ЯЗОВИР МИНКОВО СТАВА РИБОЛОВЕН ПАРК

0
2824

Община град Добрич и Добричка община са спечелили  европейски проект „Риболовен парк Минково“ на стойност 3 милиона лева. В България за първи път се кандидатства за подобен проект. Той ще бъде модел и за подобни обекти в други региони, в момента се подготвят документите в областите Кърджали и Смолян. Целта е опазване и възпроизводство на рибното богатство, а в същото време и удовлетворяване на хобито на любителите на сладководния риболов.

Специално в Минково се предвижда ремонт на съществуващия сграден фонд, който включва малка хотелска база, заведение за хранене и 7 специализирани места за риболов. Предстои асфалтиране на пътя от Минково до язовира, облагородяване на местността, ограждане и пускане на охранителни камери.

Най-съществената част във финансовия проект е зарибяването /в продължение на пет години/ с 3000 броя шарани и 1000 броя амур/. Още първата година предстои да бъдат пуснати и 500 трофейни риби. Предвидено е риболовът да е само спортен. В проекта има изисквания за организиране на състезания по риболов с участието на отбори от евросъюза.

Изпълнение на проекта ще започне през септември тази година.  Повече информация можете да намерите на сайтовете на Държафен фонд „Земеделие“ и „Напоителни системи“. НДТ

НДТ: Приятели, поради големия интерес към публикацията се чувстваме длъжни да поясним, че е направена на 1 април и е първоаприлска шега.