Юлиян Табаков представя изложбата „Небесно войнство“

0
6



Юлиян Табаков представя изложбата „Небесно войнство“ в галерия „Топлоцентрала – Куб“. Експозицията ще бъде показана от 6 ноември до 1 декември и е част от цялостния проект „Виждам те“, представен в поредица столични галерии, съобщават организаторите.

„Настоящата изложба в галерия „Топлоцентрала – Куб“ цели да припомни способността за свързване с другите, която е и способността за обич. Изложбата включва обекти, разстлани в пространството подобно на пергаменти. Основен образ в нея е птицата колибри като символ на вечния дух и безсмъртната човешка душа, а също и птичите пера като метафори на „ангелското“ присъствие. Припомнянето на библейския свят в съвременността за Юлиян Табаков е начин да говори за състоянието на духа в света, натежал в днешния ден от материалност, консуматорство, експлоатация и фалш“, разказват от екипа.

„Сърцевината на проекта, или казано с други думи – това, което ме вълнува като човек и се опитвам да изразя като художник, е границата между духовното и материалното, поглъщането на духа от материята и празнотата, която остава у нас, когато материята е лишена от дух и превърната в инертна маса. Намирам го за витално важна тема в момент, в който формата взема превес над съдържанието и същевременно се мултиплицира до безкрай, подлъгва сетивата, а оставя душата да тлее“, казва Юлиян Табаков. 

Екипът на галерия „Топлоцентрала – Куб“ обяви отворена покана за копродуциране на изложба за 2025 г. „Спечелилият проект ще бъде показан в галерията от 4 април до 4 май, а авторите на проекта ще бъдат представени във всички комуникационни и партньорски канали на РЦСИ „Топлоцентрала“. Срокът за подаване на изложбени документи е до 4 декември 2024 г.“, уточняват организаторите.

Юлиан Табаков е роден на юли 1975 г. в София. Работи в областта на визуалните и сценичните изкуства, киното и илюстрацията. Завършил е сценография в Националната художествена академия (НХА) и изящни изкуства в ENS des Beaux в Париж. Режисьорският му дебют е през 2000 г. с авторския спектакъл „Три сестри” по А. П. Чехов. През 2012 г. завършва първия си документален филм „Цветанка“, който получава 13 награди и е част от официалната програма на фестивали като DocFothnight – MoMA Annual International Festival of Nonfiction Film, Doc Leipzig, CPH:DOCS.

След 1998 г. прави над 60 сценографски и костюмографски решения на продукции в областта на театъра, операта и киното както и илюстрации за детски книги. Носител е на отличие „Златен век“ – за принос в развитието на българската култура, и много други награди в областта на театъра, киното и илюстрацията.

/ВСР



Източник БТА