Американският долар е най-разпространената валута по света. Тя се явява де факто световна обменна единицаи и в същото време световен златен стандарт.

Според МВФ, 62% от световните финансовир езерви са в долари – повече от два пъти повече от чуждестранните резерви в евро, йени и китайски юани взети заедно.

31 нации са приели долара за тяхна валута или са кръстили своята по същия начин. Над 66 страни са обвързали стойността на техните валути с долара. В наши дни той се приема дори в изолирани места като Северна Корея, Сибир и изследователските станции на Северния полюс.

Едно от местата, обаче, където не може да си платите с долари, е чешкото градче Яхимов. Което е иронично, тъй като точно тук, в сърцето на бохемската планина Крушне хори, е мястото, където се е родил доларът през януари 1520 година.

С долари не можете да си платите дори входа за музея Кралски монетен двор от 16-и век – родното място на първите предшественици на съвременния долар, съобщава Би Би Си.

„Не съм виждал долар от дълго време. В Яхимов приемаме само крони, евро, а понякога и рубли“, обяснява доц. Ян Франсович.

Това е Яхимов – заспало градче край чешхо-германската граница с 2700 души население. Вероятно никога не сте чували за това място. Както и че то е обявено за място на световно историческо наследство от ЮНЕСКО.

Както и вероятно не сте предполагали, че валутата, която движи свободния свят, е възникнала в това населено място с една улица, което все още се възстановява от комунизма и има повече бордеи, отколкото банки.

Можете да прекарате цял ден, разхождайки се из града, разглеждайки изоставените готически и ренесансови сгради и се изкачите по хълма до замъка от 16-ти век, и пак няма да разберете, че мястото, в което доларът не е стъпвал от години, е всъщност неговият роден дом.

„Никой друг миньорски град няма такова влияние върху историята, колкото Яхимов, но сме забравили историята си“, казва Майкъл Ърбан, един от авторите на номинацията на града за ЮНЕСКО.

 

Преди Яхимов да съществува, онези, които са владели гъстите гори, са били вълците.

Когато множеството качества на среброто били открити през 1915 година, граф Хайронимъс Шлик кръстил мястото „Долината на Йоахим“ – на дядото на Исус, покровител на миньорите.

„Тогава Европа е била континент с градове-държави, в които местни владетели се борели за власт. Те са нямали стандартна парична единица, а това е най-ефективният начин управниците да установят контрол. Точно това е направил Шлик“, обяснява историкът Ярослав Очец.

На 9 януари 1520 година Бохемският парламент разрешил на Шлик да сече своите монети. На тях той изобразил Йоахим от едната страна и бохемски лъв от другата. Нарекъл ги Йоахимталери, но по-късно те останали просто талери.

В епохата, в която съдържанието на метал било единственото нещо, определящо стойността на монетите, Шлик предприел два разумни хода, за да оцелее валутата му на пазара и да се разпространи.

Първо, той направил така, че монетата му да е и на тежест, и на диаметър, точно толкова колкото е Guldengroschen – монетата, използвана в Централна Европа, заради което съседните кралства по-лесно я възприели. Но най-важното – той правел повече монети, отколкото светът някога е виждал.

Само за 10 години Долината на Йоахим се превърнала от миньорско селце с 1050 души в един от най-големите миньорски центрове в Европа, където живеели близо 18 хил. души, имало 1000 мини за сребро и работели 8000 миньори.

До 1533 година Долината на Йоахим бил вторият най-голям град в Бохемия след Прага, а до средата на 16-ти век 12 милиона талери били изсечени там и разпространени из Европа – повече от всяка друга валута на континента.

Но към 1566 година запасите от злато на долината привършили. Миньорският град вече бил толкова популярен, че когато Свещената Римска империя решила да създаде стандарт за монетите в кралството си, тя избрала талерите. Нарекла ги Reichsthalers или “талери на империята“.

„В продължение на 300 години държавите по света правели монетите си по образец на талера. Монетата започнала да живее свой собствен живот“, казва Ърбан.

И докато владетелите в Европа правели монетите си по образец на талера, те им давали имена на своите собствени езици. В Дания, Норвегия и Швеция, талера се наричал daler, в Исландия – dalur, в Италия – tallero, в Полша – talar, tàliro в Гърция и tallér в Унгария. Във Франция, монетите носели името jocandale.

Талерът скоро стигнал и до Африка, където бил използван в Кения, Етиопия, Мозамбик и Танзания, а след това стигнал и до Арабския полуостров и Индия, където е използван до началото на 20-ти век.

До 2007 година официалната валута в Словения е tolar, валутата в Самоа е tālā, а румънските и молдовската leu и българският лев са наречени на лъва, отпечатан върху първия талер преди 500 години.

Но холандският leeuwendaler (лъвски долар), който накратко бил наричан daler, произнасяно именно долар, дал наименованието на американската валута. След първото пристигане в Новия Амстердам на холандските колонии през 17-ти век, монетите бързо се разпространили из 13-те колонии, а търговците бързо започнали да ги наричат долари.

Доларът се превръща в официална валута на САЩ през 1792 година. А талерът продължава да обикаля света на места като Австралия, Намибия, Сингапур и Фиджи.

Но това не е единствено, за което са допринесли миньорите в Яхимов.

Първите монети, които те произвели, били радиоактивни. В тях се съдържали плутоний и радий. Докато копаели миньорите намирали мистериозна катранено-черна субстанция, която довела до увеличаването на смъртните случаи след заболяване на белите дробове.

След като среброто свършило в мините на Яхимов, те се превърнали в най-апетитното място за добиване на радий. Дори нацистите експериментирали със своя ядрен реактор там. Бащата на атомната бомба Робърт Опенхаймер написал своята теза в богатите на уран шахти на Долината на Йоахим.

Но след като Чехословакия си взела долината от Германия след края на Втората световна война, изгонила цялото население, което говорило немски и я преименувало Яхимов. Тя сключила таен договор с Русия и градът се превърнал в руски ГУЛАГ.

„Така започва един прокълнат период от историята ни. Преди войната хората, които са живели тук, са били много горди от това, че са създали долара. Но когато населението се промени, паметта се изгуби, а мините бяха използвани, за да помогнем на Русия да създаде атомна бомба“, разказва Ърбан.

След като бомбата на Опенхаймер приключва Втората световна война, близо 50 хил. съветски затворници са изпратени в Яхимов между 1949 и 1964 година, за да копаят уран за руския арсенал.

И така двете най-значими неща от историята на модерния свят – доларът и атомната бомба, идват от едно тихо градче

Днес Яхимов още се възстановява от мрачното си минало. Домовете, построени през 19-ти век, с високи нива на уран, бавно се реконструират, за да си върнат предишната слава.

Неописуеми чудеса, творени цели 7 века, се крият на 100 м под земята в малко полско градче.

А мината, която останала да работи до последно, Svornost, бълва радиоактивна вода, която пък захранва няколко курорта, рекламиращи се с терапия с радио-вода.

Дори местните в Яхимов не знаят, че това е родното място на долара . Никъде из града няма информационни табели или музеи, които да разказват за това.

https://blitz.bg/