ШАБЛЕНСКОТО И ДУРАНКУЛАШКОТО ЕЗЕРО ЩЕ ПРИЮТЯТ ЗАСТРАШЕНИ ГЪСКИ ЗАРАДИ ИДВАЩИЯ СТУД

0
1415

 

С нахлуването на студената вълна в страната се очаква повече ята от световно застрашените червеногуши гъски да долетят в зимното си убежище – Шабленското и Дуранкулашкото езеро, съобщава пред БТА експертът в Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ Николай Петков. По думите му прогнозата за спадане на температурата до десет градуса под нулата в следващите десетина дни най-вероятно ще “засели” влажната зона с многобройни представители на вида, долетели от далечна Арктика.

Червеногушата гъска, която е късоклюнеста, реагира много бързо на промените на времето и за ден-два ятата ще се придвижат от Румъния, поясни Петков, който е и ръководител на проекта “Сигурен прелетен път за червеногушата гъска” по програмата на Европейския съюз “Life”. Експертът коментира, че при тежки зимни условия птиците пестят разход на енергия и лягат на земята като кълват посевите наоколо. Хубаво е, че пшеницата в землището на Шабла и Дуранкулак вече се зеленее, а червеногушите гъски намират и останали зърна в царевичните ниви, добави Николай Петков.
В средата на изминалия декември редкият вид птици са наброявали 2000 в Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс, а в края на годината, със затопляне на времето – едва няколкостотин.

През миналата зима пикът в числеността на птиците в Приморска Добруджа – около 30 0000, бе регистриран в мразовитото начало на март, припомнят от БДЗП. Предстоящото среднозимно преброяване – в дните между 11-13 януари, ще посочи какъв дял от световната популация на застрашения вид намира убежище в зимния си дом – защитените зони по Северното Черноморие.