ЧЕСТИТ 80-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ НА СЛАВЕЯ НА ДОБРУДЖА – КАЛИНКА ВЪЛЧЕВА

0
448

На 18 октомври славеят на Добруджа – народната певица Калинка Вълчева чества 80-годишен юбилей и 60 години творчески път. По този повод Община Тервел поздрави първия си почетен гражданин. „Честит рожден ден казваме днес на първия почетен гражданин на Тервел – златния глас на Добруджа Калинка Вълчева! Пожелаваме й да е здрава, все така да продължава да е отдадена на родната добруджанска народна песен, да продължава да оглася сцените със звънливия си и неповторим глас! Да се радва на любовта на семейството, на учениците си и на всички свои почитатели! Честит юбилей на Калинка Вълчева!“

Програмата по случай 80 години от рождението и 60 години творчески път на Славея на Добруджа започна още на 20 септември, с откриването на юбилейна изложбав сградата на музея. Изложбата представя жизнения и творчески път на певицата Калинка Вълчева. Родена на 18.10.1942 г. в малкото добруджанско село Сърнец в община Тервел, изпълнителката е една от най-емблематичните добруджански певици, допринесли за развитието и популяризирането на добруджанския фолклор. За този принос Община Тервел обяви Калинка Вълчева за почетен гражданин през 2001 г.

Калинка Вълчева пее от дете. Самата тя разказва, че прекарва голяма част от детството си по седенки, където с часове се наслаждава на прекрасните гласове на майка си и лелите си, веселото свирене на гайда на свако си и омайните звуци на хармониката на чичо си. Гласът й е толкова силен и звънък, че често прозорците в родния дом се разлюляват от породения резонанс. Жителите в Сърнец изразяват възхищението си от таланта й, твърдейки, че щом запее, гласът й оглася не само Добруджа, а и Странджа, Рила и Пирин. През ученическите си години е солистка в училищния хор.

В специално издание вестник „Тервел“ разказва на всичките си страници за житейския и творчески път на Калинка Вълчева. За 20 октомври е предвиден концерт- спектакъл с участието на носителите на специалните награди на конкурса за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен на името на певицата: Петя Панева, Донко Марков, Мария Стефанова, Пресиана Леонидова и др. Специални гости на програмата ще бъдат Даниел Спасов и Милен Иванов. Предвидено е концертът да се проведе в залата на читалището. С финансовата подкрепа на Министерство на културата ще бъдат осигурени още реклама и медийно отразяване, видео и фото заснемане, декори, озвучаване и сценично осветление на събитието.

Началото на кариерата си започва като певица в Ансамбъл за народни песни и танци в град Тервел.През 1960 г. взема участие в Първия добруджански събор, на който печели първа награда. Няколко години по- късно започва работа в Русе с музикантите Васил Първанов от оркестър „Хоро“ и Иван Коев, в „Дома на моряка“. Там се среща и с колежката си Радка Радева. Точно тя и дава стимул да се яви на прослушване за народни певици в радио София. В Русе започва работа с музикантите Илия Аргиров, Мита Стойчева, Стайка Гьокова, Йовчо Караиванов.

През 1967 г. постъпва в Ансамбъла на Българското национално радио като солистка. След основаването на „Мистерия на българските гласове“, Калинка Вълчева става водещата солистка в хора“, където изпява най-хубавите български песни и работи с най-великите наши композитори – Коста Колев, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Анастас Наумов, Николай Кауфман.

В продължение на 23 години е солистка на световноизвестната формация. Участва в най-престижни фестивали в Европа, Русия, Северна Америка и Израел, жъне световна слава и признание, а през 1990 г. формацията получава награда „Грами“. Има записи на повече от 200 добруджански песни за Радио „София“, както и за Радио „Варна“, Радио „Стара Загора“ и Радио „Шумен“.

След 1992 г. Калинка Вълчева се установява в Англия заедно със съпруга си Мартин Дженкинс- музикант- изпълнител на мандолина, виола, флейта и музикален продуцент. При 15- годишния си период в гр. Ковънтри основават „Вълчева-Дженкинс Инседънт“. С групата правят експерименти, като вплитат елементи от добруджанската музика в авторски произведения на основата на английския и бретонския фолклор, изпълняват българска народна музика.

По-късно със съпруга си заживява в Добрич. През май 2011 г. Мартин Дженкинс умира, а Калинка Вълчева продължава да живее в Добрич, преподава народно пеене, участва в тържества и празници, пее самостоятелно и с оркестър „Бисери“, с които има много записани песни.

Юбилейният концерт на Калинка Вълчева е утре, 20 октомври, от 18.00 часа в залата на Народно читалище „Димитър Дончев-Доктора-1893” в Тервел.

НДТ