Имен ден празнуват: Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Иванка, Ивана, Иванета, Ива, Йоана, Йоанна, Ивелин, Ивелина, Ивайла, Ивета, Ивон, Ивона, Ивалина, Иванина, Ванина, Ваньо, Ваня, Калоян, Деян, Йовко, Йовка, Йото, Йонко, Йонка, Яне, Яна, Жан, Жана.

На този ден православната християнска църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Йоан Кръстител е наричан и “Предтеча” тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане.

“Най-голям между родените от жени” – така, според новозаветните разкази, самият Христос нарича св. Йоан.

Пророк, Предтеча и Кръстител Господен, той има изключително място сред евангелските личности с рождението си и неповторимо си служение – да проповядва покаяние и да кръщава хората, за да ги подготви да посрещнат очаквания Спасител.

“Свети Йоан притежава такава нравствена чистота, че е можело да бъде наречен ангел, а не човек. Тази негова сърдечна чистота му позволява да бъде зрител на божествените тайни.”

Църквата е определила в прослава на св. Йоан шест дни в годината и всеки вторник. Най-тържественият празник е днес, след Богоявление, когато се почита главното дело на живота му – Христовото Кръщение.

Името Йоан означава “Божия благодат”.

Традиции и обичаи на Ивановден

Ивановден е празник на кумството и побратимството. Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да “къпят”, пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо.

Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. „мръсни дни” е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

На Ивановден всеки именник трябва да почерпи. Лоша поличба е, ако на днешния ден никой не почете именника или не му дойде на гости.

На Ивановден обичаят повелява да се почитат кумовете. Затова тази вечер се ходи на гости на кума. В никакъв случай не се ходи с празни ръце. Кумът се дарява с баница, вино, краваи и кървавица.