• Към днешна дата частите на руските наемници вече контролират около 60% от територията на града

Части на ЧВК “Вагнер” днес пробиха отбраната на въоръжените сили на Украйна и овладяха завода за обработка на цветни метали в Бахмут, предават информационните агенции.

Преди няколко месеца президентът на Украйна Володимир Зеленски беше на територията на това предприятие по време на посещението си в Бахмут. Превземането на завода показва, че силите на руските наемници са постигнали сериозни успехи.

Благодарение на пробива в северната част на Бахмут, в момента има уникална възможност за изравняване на фронтовата линия в града, обединявайки групите сили, настъпващи от север, юг и изток. Това позволява на частите на ЧВК “Вагнер” успешно да изтласкат въоръжените сили на Украйна извън Бахмут.

Освен това подобна тактика е по-ефективна от обкръжаването на самия град, тъй като в такава ситуация е възможно да се предотвратят атаки на въоръжените сили на Украйна откъм тила, отбелязват военни анализатори.

Към днешна дата частите на руската ЧВК “Вагнер” вече контролират около 60% от територията на Бахмут, но въоръжените сили на Украйна все още държат цялата западна част на града, прикривани от артилерия и танкове, разположени на позиции 4-5 километра западно от града.

Като се има предвид настоящата ситуация, експерти смятат, че Бахмут ще премине под руски контрол до края на този месец. https://blitz.bg/