ЦЕНАТА НА ТОКА И ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ НЯМА ДА СЕ ПОВИШАВА ОТ 1 ЯНУАРИ

0
1582

Цената на тока и топлинната енергия няма да се повишава от 1 януари. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ пред журналисти в парламента. “Хората трябва да бъдат спокойни до края на отоплителния сезон”, каза Иван Иванов.
Новият ценови период на тока започва на 1 юли и КЕВР ще излезе тогава с решение. “Да, референтната цена на електрическата енергия ще се повиши, но тъй като моделът, който КЕВР прилага вече трета година, позволява да бъде компенсирано това повишение с намаление на цената на добавката за задължение към обществото”, изтъкна председателят на КЕВР.
Иван Иванов добави, че от 1 юли няма да има значително повишение на цената на тока за бита. КЕВР ще се стреми увеличението да бъде равно или по-малко от годишната инфлация.
Председателят на КЕВР бе категоричен, че предстоящото поскъпване на водата от 1 януари е неизбежно, защото Комисията ще бъде осъдена от Административния съд, че не прилага съгласуваните бизнес планове. “Цените на водата в рамките на 5-годишния период на бизнес плановете са заложени”, изтъкна Иванов. Той припомни, че това са бизнес планове с цени, които са утвърдени от общинските съвети и гласувани от кметовете на общини в районите, в които оперира от ВиК дружеството. Освен това КЕВР определя пределни цени на водата, за да няма още по-големи скокове на цените. По думите му кметовете и общинските съвети могат в диалог с ВиК операторите да поискат някакво отлагане на увеличението или то да бъде по-малко.