Японски учени са установили, че способността за оцеляване на вида зависи от това, колко варианта на окраска притежават неговите представители. Колкото по-разнообразни са цветовете, толкова по-добре. И това се отнася не само до насекомите, но и до бозайниците, включително и хората.

 

Тайната на оцеляването

През 2016 г. международен екип от учени анализира информацията за над 10 000 разновидности при птиците и са установили връзка между многообразието на окраската им и вероятността видът да изчезне. Екземпляри с различни цветове обикновено избират различни екологични ниши, от което зависи стратегията за ловуване, защитата от хищници и отношенията с противоположния пол. И колкото по-големи са тези възможности, толкова по-малък е рискът от изчезване.

Според авторите на изследването, оперението служи за своеобразна защита от рязката и непредсказуема промяна в условията на местообитанието, пише РИА Новости.

Базирайки се на огромен масив от информация относно насекомите и гръбначните, няколко години по-късно японски биолози изграждат хипотезата, че този принцип е валиден за повечето видове животни, обитаващи нашата планета. В хода на своето проучване те са разглеждали не само разнообразната окраска, но и на климатичните особености, в които живеят съответните животни, както и на техния брой.

Австралийски изследователи се наели да изследват тази зависимост при кучетата. Те проследили данните за 30 000 лабрадора и стигнали до извода, че представителите на породата с шоколадова козина боледуват по-често от отит и дерматит. В сравнение със своите събратя със златист или черен цвят на козината, кафявите лабрадори живеят средно с по около 1,4 години по-малко.

Оказва се, че подобна тенденция съществува и при хората. Проучванията показали, че колкото е по-светла косата на човек, толкова по-късно настъпва половото съзряване и, съответно, нараства вероятността да живее по-продължително. При русите и по-светлите хора вероятността от инфаркт, инсулт и диабет е по-малка.

Ключът се крие в генните варианти, които влизат в съприкосновение с гените на пубертета, са разположени до гените, определящи цвета на кожата и косата. Тези два процеса са свързани помежду си чрез хипофизата, която изработва едновременно хормоните, регулиращи развитието на половите жлези и тези, които влияят на пигментацията.  https://bgnesagency.com/

  1. Това е най-модерният цвят на косата през 2020 година
  2. Как да възстановите косата след оцветяване и химия. Шампоан, суроватка и масло за повредена…
  3. Най-новата и щура мода, превзела лято 2019
  4. Кои жени са най-секси за мъжете?
  5. 5-те топ цвята за боядисване на косите през новата година (снимки)
  6. Червенокосите са отмъстителни, брюнетките – фатални
  7. СЪБЛАЗНЯВАЙ КРАСИВО!
  8. Защо мъжете предпочитат блондинки
  9. Жените с дълги кестеняви коси са най-секси
  10. Най-строго пазената тайна на армията на САЩ: Косата на хората е продължение на нервната им система