Няколко дни след въвеждане на еврото като разплащателно средство в Хърватия зачестяват оплакванията от внезапно повишени цени на храни, фризьорските услуги и в кафенетата. Новинарският портал index.hr съобщава, че в различни интернет форуми много потребители изразяват недоволството си от увеличението на цените и го подкрепят с конкретни примери.

Хърватия замени националната валута куна с евро от 1 януари. Еврото и куната могат да се използват паралелно до 14 януари. Обменният курс е фиксиран на ниво от 7,5345 куни за едно евро.

Министърът на икономиката на Хърватия Давор Филипович атакува сектора на търговията на дребно. “Те вдигат цените месец след месец, а сега, в ситуацията с еврото, вдигат цените и се опитват да заблудят гражданите”, каза той пред журналисти.

Според публикации в интернет форуми кафенетата, закусвалните, магазините за хранителни стоки и пекарните са повишили значително цените си. Кафето в заведенията за обществено хранене е поскъпнало с между 10 до 20 цента, хлябът – със 7 цента, 500-грамова опаковка крема сирене – с 26 цента, а пицата – с 30 цента.

https://trud.bg/