Художници откриват Европейски хоризонти с обща изложба в галерията в Балчик

0
215

Художници от България, Германия, Румъния откриват Европейски хоризонти с обща изложба в Балчик, съобщават от художествената галерия.

Експозицията от 18 платна ще бъде подредена в днешния последен ден на 14-ото издание на пленера “Европейски хоризонти” и ще бъде открита в 17:00 часа. Поканените автори осмислят философски действителността, не рисуват от натура и ще бъде изненада, ако в изложбата има пейзажи, каза за БТА организаторът на пленера, балчишкият художник  Валентин Шалтев. По думите му, известният карикатурист Валериу Курту, който идва от Германия, може да представи и сатирична рисунка върху платно. В изложбата ще  бъдат творби и на  съпругата му Юлия Курту, на Георге Мосуреску – художник на театъра в Браила, и на неговите сънародници Флорин Михай и Корнелия Герлан. Българският почерк в “Европейски хоризонти” зрителите ще открият в картините на Атанас Атанасов, представял творчеството си в Швейцария, на Светлозар Захариев – гостувал с изложба в Бразилия, на бургаската художничка Ивелина Иванова, добавя организаторът на пленера. Валентин Шалтев казва, че и за него ще бъде изненада кой какво е нарисувал на последната творческа среща в Балчик и знае заглавията само на своите картини за изложбата – “Двуличие” и “Да свалим маските”.

Международният пленер “Европейски хоризонти” е дарил от досегашните си издания повече от 100 картини за фонда на художествената галерия в Балчик. Сред авторите на творбите са художници от България, Румъния, Полша, Русия, Армения, Турция, Сърбия и други страни. Желанието ми е на тези творчески срещи художниците да заобичат Балчик и България, да обменяме опит и енергия, посочва Валентин Шалтев.

БТА