Утре /9.01./ от 17,30 ч. Художествена галерия – Добрич открива новия изложбен календар с представянето на една много значима българска художничка – Бронка Гюрова, класик от национално значение.

Родена е на 1 януари 1910 г. в гр. Шумен. Дипломира се  в Художествена академия – София, специалност живопис при проф. Димитър Гюдженов. Специализира илюстрация в Брюксел, Белгия. През 1947 г. се омъжва за художника Елиезер Алшех и по-голяма част от живота си прекарва в Аржентина..

Бронка Гюрова навлиза в полето на българското изкуство през 30-те години,

В периода 1933 – 1949 г. тя участва в множество общи изложби в София като член на Дружеството на новите художници и Дружеството на жените художнички.

Поради творческите търсения на Б. Гюрова и Е. Алшех официалната критика ги обявява за „формалисти”. Отнета им е възможността за работа и реализация у нас; семейството напуска България през 1951 г. и се установява в Буенос Айрес – Аржентина.

Бронка Гюрова работи в областта на декоративно-приложното изкуство – дизайн на текстил.

През 1955 г. представя самостоятелна изложба в галерия „Muller” – Буенос Айрес, Аржентина.

В периода 1967-1995 г. художничка многократно се завръща в България.
През 1980 г. – по покана за Съюза на художниците, представя изложба в ретроспективен характер в галерията на бул. „Руски” 6.

През 1994 г. Бронка Гюрова гостува в Галерията в Добрич и във видео архива на ХГ е запазено интервю с художничката.  То е публикувано в едно от изданията на галерията, а в изложбената зала посетителите ще могат да го прочетат.

Умира на 5 юни 1995 г. в Буенос Айрес.

Експозицията е предоставена от ХГ – Варна и представя творби от Софийска градска художествена галерия, ХГ – Варна, Регионална библиотека – Варна, ХГ – Добрич и от колекцията на Деяна Алшех – дъщеря на художничката. Изложбата включва 55 творби: пейзажи от Балчик, Созопол, Сан Салвадор, Андите и няколко портрета – на художника Елиезер Алшех, внука на художничката и др.

Изложбата ще продължи до 29 януари 2019 г.

Екип на Художествена галерия – Добрич

 

Коментирай