Фабриката за порцелан Рауенщайн просъществувала от 1783 година до 1930 година. Тя е основана от Фридрих Грайнер, който купува замъка Rauenstein и го използва за производствена база. Датировката на фигурките е между 1893-1903 година.

  • Снежана Канева събира експонати за етнографска сбирка, която да представи в центъра на селото

Хиляди безценни експонати. Така Снежана Канева от балчишкото село Сенокос определя колекцията си от порцелан, която е на път да се превърне в музей – декорирани сервизи за хранене, за кафе и чай, сувенири, лампи, свещници, вази и кутии за бижута, различни скъпоценности.

По керамиката се запалва съвсем случайно, купувайки няколко сервиза преди повече от седем години. „Има сериозна поддръжка, но радостта е много голяма, когато получиш пакета, който си поръчал. Нямам търпение да го отворя и наредя до другите“, споделя тя. Покупките и са от страната и чужбина, но основно от Белгия, Холандия, Англия.

В колекцията й може да се видят чинии за стена с всички битки на Наполеон, съдове за топло сервиране на повече от 150 години. С течение на времето страстта и към керамичния материал прераства в бизнес. Открива свои антикварни магазини в Сенокос и Балчик – за ценителите на древното изкуство, зародило се в Китай и преминало многовековен период на усъвършенстване първо на Изток, а после и в целия свят.

Притежава експонати от известни марки, заводите на които вече не функционират. „Английският порцелан например се усеща по-мек. Много е приятно да пиеш от такава чаша кафе – красива, изрисувана с рози и със златен кант“, наслаждава се на колекцията си Канева. Българският порцелан също не е за пренебрегване, смята тя.

Мястото, където Канева събира своите находки, носещи духа на аристократични времена и старите си собственици, е в село Сенокос, по пътя Балчик – Добрич. Любопитните са добре дошли в порцелановия й храм съвсем безплатно, поне засега, докато успява да поддържа сама скъпото си хоби.
Снежана Канева подготвя порцеланов кът с приказни герои, както и отделен с миниатюри. Специално място е отделено на българския порцелан. Заедно с майка си Живка Канева събират експонати за етнографска сбирка, която да представят в центъра на селото и очакват подкрепата на съмишленици, които могат да попълнят колекцията.
https://bnr.bg/varna/