Сушата и тол таксите ще вдигнат цената на хляба, прогнозира пред БНР Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Според нея, причините са комплексни – от тол таксите, през евентуална лоша реколта, та до поскъпването на тока и газа.

„Ние не участваме в никакви стачни действия, защото оставянето на населението без хляб в пряк превод значи обявяване на военно положение. При нас нещата не са толкова пряко свързани с възможността да се включим в активни действия, изразяващи недоволство, но категорично трябва да кажем, че ситуацията е напрегната. Очакванията за отразяване на тол таксите върху цените на насъщния са много тревожни“, каза тя в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“. И продължи: „Нямаме ясна представа какво ще струва това за нашия бранш, тъй като всеки хлебопроизводител има собствен периметър, в който доставя своята суровина и превозва допълнителната суровина – тя не беше включена в таблицата на Световната банка. Световната банка някак много наизуст беше определила някакви 2 стотинки на бройка хляб, като се базираше на цени на основни суровини от преди 3-4 години. Неактуалността на тези изчисления ни прави тревожни и неустойчиви в икономическо развитие“.

Кукушева обаче не се ангажира с точни изчисления за поскъпването на хляба в следствие на тол таксите. Тя припомни, че в хлебопроизводството има огромен сив сектор, като уточни следното: „Въвеждането на такива тежки, донякъде и рестриктивни мерки спрямо изрядните бизнесоператори би довело до увеличаване на сивия сектор. Той е този, който не плаща задължения и данъци“.

Друг важен проблем, изтъкна Мариана Кукушева, е сушата: „Сушата рискува правилното развитие на зърнените култури. Липсата на сняг води до невъзможност растенията да създадат своя силна коренова система. Очакваме, че не малко площи в България ще бъдат разорани напролет, когато се установи какви са щетите“, коментира тя, но в крайна сметка бе категорична, че няма никаква опасност България да остане без пшенична реколта.

Оскъпяването на хляба и на всички останали стоки и услуги в страната се диктува и от очакваното повишение на цената на енергията за бизнеса, на газа, на новата минималната заплата, покачването на цената на нощния труд и т.н. НДТ

 

 

loading...