Предложението да не се плаща първия ден от болничния, е направено по един нелегитимен начин от коалиционния съвет. Изведнъж се взима решение, което предизвика скандал. Защо това предложение не е обсъждано на Тристранния съвет по време на дискусията за Бюджет 2020? От нищото се появи този въпрос.

 

Това каза депутатът от ДПС, председател на комисията по социална политика в Народното събрание Хасан Адемов, бивш социален министър, в ефира на БТВ.

Той припомни, че темата стои от 2010 година, когато работодателите я предлагат, като антикризисна мярка.

„Тази мярка обаче няма да реши проблемите. Това е осигурително пращане. Солидарно плащат работници и работодатели. Ако не се плаща първия ден, какво пречи на личните лекари да издават болнични по 4-5 дни?“, пита се Адемов. Той припомни, че лекарите имат право да издават до 14 дни.

„Аргументите са, че така ще има споделена отговорност между работници, служители и НОИ. Проблемът е в контрола. Не мисля, че неплащането на един ден ще има някакъв финансов ефект. Сега с тази идея се създава благоприятна среда за издаване на фалшиви болнични. Липсата не ефективен контрол не може да се прехвърли като отговорност на работници и служители. Работодателите казват, че те не могат да контролират всеки работник. Този, който е решил да се възползва от фалшив болничен, ще продължи да го прави“, убеден е Хасан Адемов.

„Остава убеждението, че става въпрос за пазарлък. Дискусията стана една мелодрама“, каза още той.

 

loading...