• Трети ден продължават протестите и блокадите на енергетици и миньори

Протестиращите заявиха, че проходът “Хаинбоаз” остава затворен. Те промениха първоначалното си решение, което взеха по обяд в неделя, съобщи Нова телевизия.

То беше че трафикът през прохода ще се осъществява два пъти дневно за автомобили и камиони до 12 тона – от 6 ч. до 10 ч. – сутрин, и от 16 ч. до 20 ч. – вечер.

Протестиращите заявиха и своите искания:

– Осигуряване на дерогация за частично или пълно плащане на емисиите за “ТЕЦ Марица изток 2”, като критична инфраструктура за страната.

– Таксите, които Електроенергийният системен оператор плаща на “ТЕЦ Марица изток 2” за изравняване на честотата, да бъдат рязко завишени.

– До 2030 г. да се гарантира и осигури работа на комплекса.

– Към 2030 г. в Териториалния план да бъде гарантиран минимум 2000 МВт мощност.

– Правителството незабавно да изпълни решението на НС от 12 януари 2023 г. за предоговаряне на НПВУ за отпадане изискването за намаляване с 40% на емисиите от парниковите газове до 2026 г. в енергетиката в сравнение с 2019 г.

– Прозрачна процедура по инвестиционни намерения и включване в Териториалния план готовите и пропуснати в индикативния списък на централите от комплекса и такива, използващи въглища като гориво.

– Незабавно развитие на Бизнес зони на територията на комплекс “Марица изток”, както и Бизнес зони в гр. Стара Загора – “Загора” и “Летище”, с цел осигуряване/разкриване на нови работни места.

Припомняме, че трети ден продължават протестите и блокадите на енергетици и миньори. Те коментират, че се борят не само за своите работни места, но и за енергийната сигурност на държавата.  https://lupa.bg/

Следете актуалните новини с ndt1.com и в Telegram. Пресъединете се в канала ни тук