• Ние знаем за участието на българина в британското външно разузнаване, заявява служител на Службата за безопасност на РФ

Българският разследващ журналист от изданието Bellingcat Христо Грозев е участвал в операцията на украинското военно разузнаване, опитало се да отвлече самолетите на руските ВКС, съобщава “РИА Новости”, позовавайки се на информация на Федералната служба за безопасност на РФ.

ФСБ съобщава, че е осуетила операцията на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната за отвличане на руски бойни самолети, контролирана от тайните служби на страните от НАТО.

В информацията на Службата се посочва още, че руското контраразузнаване в хода на оперативните действия срещу украинското разузнаване е получило данни, благодарение на които руските въоръжени сили са унищожили редица украински военни обекти.

“РИА Новости” отбелязва, че телевизия “Россия 24” е показала фрагмент от кореспонденцията на Грозев с един от участниците в операцията. Чрез своя координатор Грозев намира двама куриери, които се срещат на гарата в Липецк с друг куриер от Москва, нает от украински разузнавачи. Той носел авансово плащане от 4000 долара за руски пилот, съгласил се да участва в отвличането на руските самолети.

“Ние знаем за участието на Грозев в (британското външно разузнаване) MI6 не само от неговите изявления”, казва служител на ФСБ по телевизионния канал.

“Напоследък украинското разузнаване престана да крие връзките си с тайните служби на страните от НАТО, а се стреми да заеме място по-близо до лидерите от Вашингтон и Лондон”, добавя той.

Телевизията показва още видеозаписи с разказите на координатора на куриерите Динар, който е задържан от служители на ФСБ в апартамента му в Казан.

“Всъщност съм много ядосан на Христо Грозев. Мога да обясня защо. Вярвах му като на човек, който никога няма да ме заблуди… Затова лесно се съгласих на всичко това, защото бях напълно сигурен, че нищо не застрашава никого. Не съм мислил, че там е толкова мръсна работа”, споделя задържаният.

Според директора на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин изданието Bellingcat се използва за оказване на натиск върху всяка страна, както и върху физически и юридически лица.

СВР има информация кой ръководи този проект на уж журналистически разследвания, в който участват и бивши служители на спецслужбите, отбеляза Наришкин.

https://dnes.dir.bg

Христо Грозев е участвал в операция за отвличане на руски самолет

Главният редактор на Bellingcat – българския разследващ журналист Христо Грозев е участвал в операция на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна, планирала отвличането на руски военни самолети, съобщава руската Федерална служба за безопасност.

В репортаж на телевизионния канал “Россия 24” беше показан фрагмент от кореспонденцията на Грозев с един от участниците в украинската операция.

Според ФСБ българинът е открил две куриерки, по-късно те са срещнали на гарата в Липецк куриер, нает от украинското разузнаване от Москва – той носел авансово плащане от 4000 долара, които е било планирано да бъдат преведени на руския пилот, за когото се твърди, че се е съгласил да отвлече самолет.

От ведомството посочват, че Грозев е замесен в британската разузнавателна служба Ми-6.

По-рано днес от пресслужбата на ФСБ съобщиха, че Федералната служба за сигурност на Русия е спряла отвличането на руски бойни самолети, организирано от военното разузнаване на Украйна. Според служителите по сигурността операцията е била наблюдавана от специалните служби на страните от НАТО.

Украинските разузнавачи са се свързали с няколко руски военни пилоти. Действайки от името на ръководството на страната си, те предложили да бъдат отвлечени военни самолети на руските въздушно-космически сили и да бъдат приземени на определени украински летища.

В замяна на това на пилотите е обещана голяма сума пари и гражданство в една от страните от ЕС.

Опитът на украинците обаче бил неуспешен. Установени са провалилите операцията украински разузнавачи и техните съучастници, уточниха от ФСБ.

Христо Грозев вече коментира пред радио “Свобода” обвиненията срещу него. Журналистът каза, че не е участвал в никакви операции, а екипът на Bellingcat заснема разследващ документален филм за това как ФСБ и украинските специални служби „играят на игра, опитвайки се да се измамят взаимно“.

https://glasnews.bg