Френската полиция ликвидира убиеца Шериф Шекати

0
1104

Френската полиция ликвидира убиеца Шериф Шекати, който във вторник вечерта простреля смъртоносно трима и рани с огнестрелно и хладно оръжие 13 души в Страсбург, съобщи „Фигаро“. 29-годишният рецидивист бе заклещен в южния квартал Нюдорф, близо до мястото, където избяга с такси и бе видян за последно във вторник. Полицията, жандармерията и спецчастите затегнаха обръча около него вчера следобед, когато блокираха квартала. Той е стрелял срещу патрул от трима – двама мъже и една жена, на улица “Лазаре”, където явно се укривал. Полицаите отвърнали на огъня от патрулката и го елиминирали с първия куршум, съобщи Franceinfo. Нито един от тях не е пострадал в престрелката. Преследвачите попаднали на следите му след обаждане от жена, която разпознала издирвания от властите беглец. В. “Паризиен” пусна снимка, на която се вижда тялото на застреляния престъпник, а до него и пистолета му.

„В 21 часа екип от специализираната бригада от трима служители на националната полиция засякъл един индивид, който се движел по улица „Дю Лазаре“, обясни вътрешният министър Кристоф Кастанер, който дойде на мястото на престрелката. „Той съответствал на описанието на издирвания от вторник вечерта. При опит да го задържат той се обърнал към полицаите, стреляйки. Те отвърнали и неутрализирали нападателя“, добави министърът, след което се обърна към полицаите и каза: “Аз съм горд с вас!”
Полицаите бяха аплодирани и от събралите се на улицата пред загражденията десетки жители на квартала, разбрали за края на продължилата 48 ч. хайка за рецидивиста с над 20 присъди, пише Канал 3.

Още преди ликвидирането на рецидивиста Кристоф Кастанер съобщи, че от петък коледният базар в Страсбург отново ще бъде отворен. „Животът, празникът, културата трябва да победят страха“, каза той. “Аз съм изключително признателен на силите на реда, че извадиха от строя терориста, за да не може повече да вреди. По този начин ще ни помогнат да се върнем към нормалния живот“, заяви кметът на Страсбург Ролан Риес пред микрофоните на LCI. От полицейски източници стана ясно, че на няколко пъти жители на блокирания квартал Нюдорф са сигнализирали за убиеца, когото засичали на няколко пъти да броди сам по улиците, като се озъртал. Когато спецчастите пристигали на указаното място, той вече бил изчезнал. Последната престрелка с него била плод на случайна среща между беглеца и патрулиращи с кола полицаи. Те го зърнали на излизане от една къща, разпознали го и завили обратно. Тогава той стрелял към колата, но при ответния залп през спуснатите стъкла на патрулката бил ликвидиран на място.

https://www.blitz.bg