18-годишната Татяна Иванова от Добрич е единствената българка, приета да участва в единствената програма в света, която тренира и сертифицира кандидат-астронавти за участие в суборбитален полет. Всички участници са 250 и са от цял свят. Програмата се организира от Международния институт по космически науки и Project PoSSUM. Космическата академия ще се проведе през февруари във Флорида, в партньорство с двата космически университета там – Florida Institute of Technology и Embry-RiddleAeronauticalUniversity. Треньори ще бъдат пенсионирани астронавти на NASA и изпълнителният директор на Международния институт по космически науки.

Това е поредната крачка към осъществяването на мечтата на Татяна – да е първата жена от България, полетяла към Космоса. „За мен тази програма доскоро бе недостижима мечта. Първо, защото селекцията включва кандидати с по-голям опит, минимум на ниво бакалавър, и второ – заради високите разходи за участие. Вторият проблем вече е разрешен, благодарение на рапъра Явор Янакиев, известен като 100 Кила. Неговата фондация „100 слънца“ ще ми помогне финансово“, казва Татяна, която в момента е студентка първи курс в Софийския университет, специалност „инженерна физика“.

„Явор се запозна с моите родители още преди две години. Той им се обади и им каза, че ме е избрал да ми помага чрез фондацията си. Тогава с него комуникирахме по телефона. Аз му изпратих списък с цели, които си бях поставила. Работих здраво върху себе си, за да сбъдна мечтите си. Той разбра, че съм сериозна и отговорна. Запознах се лично със 100 Кила. Той е уникален човек,с много опит в живота, толкова е интелигентен. Каза ми, че е намерил интересен човек от неговия край и се радва, че съм смела. Каза ми още, че съм първата, на която фондацията му помага финансово“, допълва младата добричлийка.

Татяна много се надява обучението във Флорида да се проведе и да не бъде провалено заради Ковид епидемията в света. То ще включва една седмица престой във Флорида и три седмици лекции онлайн по 8 часа на ден.

По време на онлайн курсовете Татяна ще премине обучения по орбитална механика, космическо инженерство и др. В Академията заниманията ще бъдат по различни теми – въведение в симулацията на суборбитални космически полети, симулация на мисия и обучение за управление на ресурсите на екипажа в PoSSUM, полет със самолет, в който ще се симулира микрогравитация, симулация за сценарий на хипоксия, първоначално обучение за скафандър (обличане, събличане, регулиране на налягането, двигателни умения и др). Друга тема е въведение в операции при извънредни ситуации, декомпресия, сценарии след кацане, системи за излизане и оцеляване в морето, системи за катапултиране, въведение в технологиите за виртуална реалност.

След завършване на Академията Татяна ще получи сертификат. Той ще бъде необходима предпоставка за завършване на всички курсове, необходими за получаването на удостоверение за приложна астронавтика.

Единственото, което Татяна трябва да преодолее, преди да участва в Академията, е да получи сертификат трети клас медицински прегледи за пилоти. Тя притежава вече необходимото ниво по английски език, има опит в гмуркането, както и шофьорска книжка.

Татяна завърши тази година Частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ в Добрич и сега е студент по „Инженерна физика“ в Софийския университет. В крехкия си жизнен път има два тренировъчни лагера през космическия център в SpaceCampTurkey, в турския град Измир, и презAdvancedSpace Academy към Космическия лагер на NASA в Хънтсвил, Алабама, който е първият учебен космически лагер в света. И от двата лагера се връща с отличия. През миналата година се класира на първо място в света на космическата викторина, организирана от центъра за подготовка на деца, които искат да станат космонавти, в Индия. Момичето от Добрич е част от българския екип, разработващ проект в конкурса на НАСА за изграждане на база за живот на Марс, който премина успешно селекцията до тук и е сред 20-те полуфиналисти.

Първата крачка към Космоса Татяна преви на 15 години, когато участва в един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, а именно – в SpaceCampTurkey, който  e единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер и се намира в Измир, Турция. От там Татяна се връща с медал за лидерство.

„Участвах в SpaceCampTurkey през 2018г. Това е лицензиран лагер по модел на NASA (има само два такива лагера в света), който предоставя шанс на децата да се докоснат до една истинска тренировка на космонавт. Самата база е с уникален дизайн, правила и политика на работа. Момичетата и момчетата спят на различни етажи, в различни хабитати. В моята стая имаше 24 легла, всичко е чисто, изпипано, планирано и подредено.Лягаме си с гасенето на светлините и ставаме с вика на треньорите. Нещо като съвременна казарма, в която участниците се включват с удоволствие.През деня имаме богата научна програма – състезания, роботика, хидропоника, строене на марсианска колония, мисия в совалката Discovery, в международната космическа станция и в наземния контрол. Вечерта има наблюдения с телескоп и астрономия, вечер на таланта и барбекю вечер. Отделно има общо 10 симулатора, на които се тренира по време на лагера. Вярвайте ми, това беше лагерът мечта! Неслучайно никой не може да опише какво всъщност се случва там и чувствата, които те заливат“, спомня си бъдещата астронавтка.

След завършване на Академията Татяна ще получи сертификат. Той ще бъде необходима предпоставка за завършване на всички курсове, необходими за получаването на удостоверение за приложна астронавтика.

А голямата й мечта изглежда така: „Да бъда здрава и да съм покорила върховете, които искам, да съм пенсиониран космонавт с много опит и истории за разказване, да вдъхновявам новото поколение и да съм доволна от начина, по който се е стекъл животът ми“.

Снимки: Личен архив