Ученици от Велики Преслав научиха как се оказва първа помощ в рамките на „Детско полицейско управление“

0
16



Ученици от Основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ във Велики Преслав научиха как се оказва долекарска помощ в рамките на превантивната програма „Детско полицейско управление“, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД)на МВР в Шумен. 

Оттам отбелязват, че възпитаници на учебното заведение, с помощта на лектори доброволци от Българския червен кръст в областния град, днес са научили техники за оказване на първа помощ на пострадал, как да постъпят, ако станат свидетели на произшествие и каква да е първата им реакция при измръзване, кръвотечение или фрактури. 

Младите доброволци ще се обучават по Националната програмата „Детско полицейско управление“ през учебната 2024 – 2025 година по предварително изготвен график от служители на МВР и директорите на учебните заведения. B учебната програма ca предвидени чacoвe пo бeзoпacнo пoвeдeниe нa пътя, ĸypc пo личнa зaщитa и ĸpиминaлиcтиĸa. На учeницитe щe бъдат изнесени и лeĸции зa cпpaвянe c aгpecиятa и зa вpeдaтa oт нapĸoтицитe, припомнят от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Превантивната програма „Детско полицейско управление“ започна в училища в  Шуменско на 1 октомври. Петокласници от Основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Велики Преслав преминаха и първото от поредица занятия по лична полицейска защита, в рамките на превантивната инициатива „Детско полицейско управление“ на 17 ноември, както информира БТА. 

Областната дирекция на МВР в Шумен работи за подобряване на пътната безопасност и чрез филми, каза в интервю за БТА говорителят на полицията в областния град Ася Йорданова. ОД на МВР засне и филм с цел превенция на домашното насилие, отчитайки ръст от около 86 процента на този вид престъпления спрямо м.г.

На 29 юни м.г. ОД на МВР – Шумен бе отличена за принос за подобряване на безопасността на движението по пътищата. Отличието бе присъдено в Националния пресклуб на БТА в София за усилията, които екипът на дирекцията полага, за повишаване на обществената информираност и чувствителност по темата и превенция на пътнотранспортния травматизъм.

/ЛРМ/



Източник БТА