офеинът е естествено срещащ се метилксантин, открит в кафето, чая, енергийните напитки и шоколада. Употребата на това психоактивно вещество има значителен ефект върху нервната система. Няколко проучвания показват, че приемът на кофеин влияе върху главоболието, но механизмът, който стои в основата на този ефект, не е напълно разбран. Освен това кофеинът причинява мигрена, но облекчава хипнични главоболия, спонтанна интракраниална хипотония и главоболие след дурална пункция.

Авторите са анализирали проучвания за връзката между кофеина и главоболието, публикувани между 1990 г. и май 2023 г.

Учените са установили, че приемането на 50-100 mg кофеин подобрява скоростта на реакцията, когнитивните способности, настроението, а също така намалява умората. Отрицателни странични ефекти като безпокойство, нервност, треперене, безсъние и тахикардия са свързани с високи дози кофеин, т.е. 400-800 mg еднократно.

Редовният прием на високи дози кофеин също се свързва с токсичност на централната нервна система и предсърдно мъждене при пациенти с висок риск. Дългосрочният прием на кофеин предизвиква каскада от физиологични процеси при пациенти с мигрена, което води до влошаване на главоболието.

  1. Еспресо, лате или безкофеионово? Гените ни карат да обичаме кафето
  2. Бикини диета
  3. Диета според кръвната група
  4. КОГА ЖЕНАТА СЕ ПРИБИРА БЯСНА У ДОМА И КАКВО ПРАВИ, КОГАТО Е ФРИГИДНА