• В началото беше Украйна. Валерий Бебик и неговата псевдоисторическа теория за всичко

Миналата година Валерий Бебик беше номиниран за пети път за наградата Шевченко, въпреки че учените не приемат сериозно неговата „просветителска“ работа. Повече от 10 години професор по политология говори за това, че древните украинци са родоначалници на световната цивилизация, Исус е галичанин, а Херкулес е от Крим. Кореспондентът на Bird in Flight разбра как Бебик стана видна фигура в историческия ревизионизъм и лицето на украинската псевдонаука.

„Поздрави, скъпи приятели! Ние сме в хилядолетния украински град Херсонес, който сега носи кимерийското име Севастопол, – обръща се към публиката проф. Валери Бебик, автор и водещ на предаването „ Украински Херсонес: древната история на Севастопол “, позирайки срещу на фона на древни кримски руини. – Изненадан ли си? Чудесен! Искате ли да знаете какво обединява индо-арийския бог Шива, залива Сиваш на Азов и украинския Севастопол? Погледнете по-нататък!

Наистина има какво да се изненадате, защото авторът на множество сензационни теории твърди, че Константинопол е бил колония на Херсонес, прародителят на скитите е Херкулес, родом от Крим, който някога е живял на остров Хортица, а самата Хортица, на свой ред може да бъде столицата на Атлантида.

Бебик твърди, че Константинопол е бил колония на Херсонес, а прародителят на скитите е Херкулес, родом от Крим, който някога е живял на остров Хортица.

Методът на Валери Бебик се основава на сходното звучене на собствените имена и много свободна интерпретация на известни исторически факти. Например той уверява, че имената на селищата Середина-Буда в Сумска област и Буда в Черниговска област показват народа на Будин, към който принадлежи известният пророк Буда. Името на град Мена в района на Чернигов дава името на първия египетски фараон Менес. От произведенията на Бебик може да се научи, че украинската държава съществува повече от 7,5 хиляди години, Украйна като цяло е люлката на световната цивилизация и дори Исус Христос, изглежда, е бил галичанин.

И въпреки че професионалните историци критикуват смелите му изказвания, през 2020 г. професорът отново е номиниран за наградата Шевченко за филм за украинския Херсонес. Кореспондентът на Bird in Flight проучи “феномена Бебик” и разбра как той за пети път е сред претендентите за главната културна награда на страната и от какво се ръководят медиите, когато му дават думата.

Херкулес – героят на Украйна

Изследванията на Валери Бебик започват през 2007 г., когато той, професор по политически науки и тогавашен заместник-ректор на университета “Украйна”, започва да работи върху учебник по глобални изследвания.

„Бях много изненадан, че в западните или руските учебници по история на древния свят империята на Александър Велики се смяташе за „всички“, казва Бебик. „Там не се казва нито дума нито за древна Скития, нито за известната Триполска цивилизация, съществувала три хиляди години преди Македонската. Но триполците имаха огромни градове по това време, в които живееха до 30-40 хиляди души. Тогава започнах да се интересувам по-задълбочено от този въпрос и открих много фалшификации.

Така се появява историкът Валерий Бебик. Той не смята липсата на специализирано образование за пречка, обяснявайки това с факта, че политическата история също влиза в системата на политическите науки. И ако е така, политологът може да се счита за професионален историк. — Между другото и философ, защото в древността не е имало история като такава. Имаше една наука – философия, в рамките на която се изучаваха всъщност философия, математика, история ”, казва Бебик.

Отначало той публикува статиите си в научни издания, например в списанието “Образование на региона” на университета “Украйна”, в парламентарното издание “Виче”, в специализираното историческо списание “Паметта на века”, в сборника с научни трудове на Института за политически и етнонационални изследвания на името на Курас Националната академия на науките на Украйна. След това започва да публикува в “Гласът на Украйна”. През 2009 г. той е поканен от Националната радиокомпания на Украйна, за която Бебик прави повече от 900 радиопрограми. След това преминава към телевизионния канал Tonis, където създава повече от 130 филма. Сега той ги подготвя за ТВ и радиокомпания “Киев”, тези филми са закупени и от 17 регионални телевизионни и радиокомпании.

Bebik твърди, че изследва историята чрез системен анализ.

— Сравнявам исторически, археологически източници, митология и религиозни текстове. Ако пъзелите се съберат, си правя заключения“, казва той.

– Наистина ли мислите, че Чингиз хан се е казвал Богдан? питам директно.

– да Бебик явно е изненадан от въпроса. – Прочетете известната “Тайната история на монголите”. В него Чингис хан се нарича Богдо хан. Много ли е различно това име от името Богдан? В историята всяко име може да бъде пречупено многократно чрез диалекти и други езици. Знаете ли, че държавните символи на Чингис хан са били нашият украински тризъбец и сини и жълти цветове? Сам го видях, когато снимах филм за известния командир в Китай.

— И Буда е бил украинец?

„Никога не съм казвал това за Буда. Както и това, че украинците изровиха Черно море. Всичко това е измишльотина на московските псевдожурналисти, които водят информационна война срещу Украйна. Прочетете биографията на Буда – той произлиза от скитския род Сакямуни Буда. Саките са източни скити. Келти – западни скити.

– Е, Херкулес наистина е роден в Крим?

– Да, вероятно в град Мирмекий, което означава “мравуняк”, това е на север от украинския град Керч. Преди руската окупация нашият снимачен екип посети Керченския исторически музей, където ни показа надгробния камък на Херкулес. Подробности можете да намерите във филма ми “Херкулес – герой на Украйна”. Херодот казва, че праотецът на скитите е Херкулес, а прародителят е богиня със змийски крака, която живее в пещера на остров Хортица. Ако отидете в Хортица, служителите на музея ще ви покажат къде е тази пещера, тя беше наводнена след построяването на Днепрогес. Като цяло смятам, че от 12-те подвига на Херкулес, описани в митовете, 9 са извършени на територията на съвременна Украйна.

„Вярвам, че от 12-те подвига на Херкулес, описани в митовете, 9 са извършени на територията на съвременна Украйна.

 

Историците могат да възразят срещу това, че „богдихан“ не е име, а титла, която се превежда от монголски като „свещен, най-известен суверен“. Или да кажем, че бащата на Буда е Шудходана, раджата на малко индийско княжество. Но смятат за излишно да водят полемики за елементарни истини и просто бойкотират ненаучните идеи.

Велик митотворец

Редакционната колегия на научното списание Археология първа призова пресата да не популяризира Валери Бебик през 2012 г. В отворено писмо предаванията и статиите на професора са наречени „фантастични разкази“, които са профанация на науката и дискредитират цялата страна, а самият Бебик е наречен „митотворец“ и псевдоисторик. Скоро подобно изявление направи редакционната колегия на онлайн списанието Историческа истина.

През 2014 г. Съюзът на археолозите на Украйна отговори на номинацията на Валерий Бебик за наградата Шевченко с отворено писмо. Неговите автори призоваха да не се разпространяват “абсурдите на доктора на политическите науки В. Бебик относно произхода и историята на украинците”. „От гледна точка на здравия разум „историческите“ пасажи на професора по политически науки В. Бебик не издържат на критика и не подлежат на научен анализ“, се казва в изявление на археолозите. – Всички „теории“, които той изказва в медиите – като „скито-триполската цивилизация“, „украинският Ахил, Херкулес, Херодот, Александър Велики, копти и хиксоси“, „украинският произход на Христос, Буда, Заратустра и Чингис хан“ ”, „татаро-монголско-украинска държава” – са смесица от наивен исторически примитивизъм, аматьоризъм, невежество и невероятно самочувствие.

„Всички „теории“, които той излага в медиите, са смесица от наивен исторически примитивизъм, аматьоризъм, невежество и удивително самочувствие.

В заключение авторите на писмото, 66 учени, призовават парламентарните комисии по култура и наука, Държавната комисия за телевизия и радио, както и обществеността и журналистите „най-после да се съобразят с мнението на специалистите в областта на археологията и първобитната история на Украйна и правилно да оцени „значителния научен принос“ на Валерий Бебик за профанацията на историята на Украйна.

На самия Бебик тази критика, както той се изразява, е „на барабана“.

– “Историческа неистина” – обикновен водосточен съд. Отворено писмо на Съюза на археолозите е изобличение в сталински дух. Тези стари чекисти просто призоваха моите филми и книги да бъдат забранени. Хитлер също гори книги. Украински книги бяха изгорени от руските нацисти в Севастопол през 2014 г. Направете сами изводите защо в Руския райх са толкова луди по моите исторически разработки, – предлага професорът. „Тези, които пишат такива клеветнически неща за мен, са историци на КПСС, които не могат да надхвърлят границите на своята парадигма. И няма да намерите градивна критика на моите позиции в професионални издания от 12 години. Тя си отиде! И това говори нещо.

„Тези стари чекисти просто призоваха моите филми и книги да бъдат забранени. Хитлер също гори книги.”

Професорът разказва, че през 2008 г., когато започва да публикува материали в „Гласът на Украйна“, той и главният редактор на вестника Анатолий Горлов са поканени в Института по история на Академията на науките. На среща с историци Бебик говори за своя творчески метод, а Горлов каза, че е готов да отдели ивица за всеки, който иска да се противопостави.

– И какво мислите? Нямаше желаещи! – възкликва професорът. – Значи съм прав! Аз си върша работата, а всичките ми критици са псевдо-професионална общност!

Статиите на Бебик се цитират с удоволствие от руските пропагандни медии. „В Украйна такъв бебиковизъм твърдо се е установил в средните училища … Висшето образование все още се съпротивлява на това, единственият въпрос е колко дълго ще продължи. Още повече, че същият меметик Бебик дълго време беше зам.-ректор и дори ректор (!), пише например вестник „Взгляд“. — Новата украинска митология постепенно измества истинската история. Освен това митовете също се конкурират помежду си. И победителите, разбира се, са тези, където предците на украинците са показани по-ярко и величествено. След това остава само да излъскате такъв диск, пълен с митове, с адаптирана история за освободителната борба ОУН-УПА – и можете да го изпратите в Донбас.

— Как се отнасяте към факта, че руските медии често използват вашите материали, за да дискредитират Украйна? Питам Бебик.

„Ако враговете ми ме карат, значи съм прав“, отговаря той уверено. Помните ли “Кучешко сърце” на Булгаков? Професор Преображенски там мъдро каза: „Не четете руски вестници преди вечеря!“

Условни бебета

Валери Бебик има богат опит като преподавател, администратор и политически консултант, изучавал е и принципите на взаимодействие с медиите. През 1990 г. в Киевския национален университет Бебик защитава докторска степен.

През 90-те години работи в пресслужбите на Кравчук и Кучма, в информационната и аналитична служба на президентската администрация. Бил е директор на Института по мениджмънт и бизнес, първи заместник-ректор, както и заместник-председател по научната работа на Междурегионалната академия за управление на персонала, след това става заместник-ректор на университета “Украйна”. От 2015 до 2017 г. оглавява Обществения съвет към Министерството на информационната политика. Валерий Бебик също е професор в Института по международни отношения на Киевския национален университет „Шевченко“, професор в Националния университет „Драхоманов“, почетен професор в няколко чуждестранни университета. Соло и съавтор на няколко книги за политически маркетинг и PR.

Сега той е ръководител на изследователския отдел по социално-политически науки на Университета “Украйна”, където обучава висококвалифициран научен и педагогически персонал и преподава политически науки. В този университет преподавателите са високо ценени и не вярват, че смелите статии на колега могат да повлияят негативно на имиджа на учебно заведение.

— Уволни Бебик? Какво си ти! – възмущава се президентът на университета “Украйна”, бившият министър на образованието, 82-годишният Петр Таланчук. – Той е истински патриот, съзнателен украинец, защитаващ интересите на нацията! Неговото изследване, според мен, би могло да бъде много по-убедително, ако той се обърна не само към литературни източници, но, например, щеше да поработи малко с археологическа лопата, да извърши разкопки и да затвори устите на симпатизантите на Москва.

Таланчук е сигурен, че филмът “Украински Херсонес” “сваля булото от очите на измамените украинци”, той не вижда забранени подходи в изследванията на Бебик.

– Валерий Михайлович се опитва да възстанови историческата истина, отхвърляйки шовинистичните московски лъжи. Затова подкрепям работата му с две ръце“, казва Таланчук. „Не знам същността на спора между археолозите и него, но ако 66 души са подписали отворено писмо, което го критикува, мисля, че това е направено от пропагандистите на Ордата за пари!“

Бившият министър на образованието Петр Таланчук е сигурен, че филмът „Украински Херсонес“ „сваля булото от очите на измамените украинци“.

Таланчук подчертава, че Бебик е подготвил 8 доктора и 23 кандидати на науките, написал е 62 книги.

– Това е изоставане, с което не всеки може да се похвали! И колко направиха тия писъци дето го критикуват? – вълнува се президентът на “Украйна”. Да, Бебик прави някои неочаквани твърдения, но като научни хипотези те са напълно възможни. В крайна сметка много общоприети постулати някога са били диви хипотези! Гледах няколко програми на Валери Михайлович. Мисля, че московските шовинисти наистина не ги харесват, на които истината им боди очите, така че авторът на тези програми има много врагове.

Въпреки това, представители на професионалната общност все още молят доц. Бебик да не се свързва с научния свят.

– В развитите страни такива хора нямат докторски и професорски титли. Човек, който говори подобни глупости от екрана, дори теоретично не би могъл да има научна степен, уверява украинският историк Ярослав Грицак. – Там пътят към научните звания е ясно разписан, благодарение на което тъпаците се отстраняват още в началото. За да станеш доктор на науките са ти нужни истински открития, публикации във водещи научни списания и световно признание. В нашата страна за това често е достатъчно да предоставите на академичния съвет пакет отпадъчна хартия, гордо наречена дисертация.

Ярослав Грицак отбелязва, че фигури като Бебик има във всяка страна. Швейцарецът Ерих фон Даникен твърди, че египетските пирамиди са построени от извънземни, британецът Дейвид Ървинг твърди, че не е имало Холокост, в Русия има хора, които доказват, че “етруските са руснаци”. Разликата е, че авторите на подобни твърдения се наричат ​​писатели, публицисти, уфолози, но не и учени.

Културологът, почетен доцент на Киево-Могилянската академия Игор Лосев е сигурен, че произведенията на омразния професор са отражение на същността на много украинци.

Швейцарецът Ерих фон Даникен твърди, че египетските пирамиди са построени от извънземни, британецът Дейвид Ървинг твърди, че не е имало Холокост, в Русия има хора, които доказват, че “етруските са руснаци”.

– Проблемът с Украйна е, че само около една четвърт от населението са истински патриоти, още толкова са отявлени врагове на украинската държавност. А всички останали са условни бебици: самонадеяни, повърхностни, необразовани, но с дипломи за висше образование, по средновековен начин вярват в чудото и копнеят за него”, убеден е Лосев. – Те изпитват комплекс за малоценност по отношение на пътя на украинците в историята и постоянно се опитват да го компенсират с различни фантастични теории. В нашите условия появата на подобни фигури е повече от естествена.

Вечен номиниран

Предаването на Валерий Бебик „Civilization Incognita“ вече се излъчва по столичния общински телевизионен канал „Киев“. Ръководителят на телевизионната компания и генералният директор на телевизионните проекти на Bebik Юрий Лященко не вижда нищо осъдително в програмния цикъл.

– Като медиен мениджър между сериозен, но скучен документален филм и интересни, смели материали, винаги ще избирам второто. За мен всяко видео съдържание, което генерира трафик, с изключение може би на некролозите, е добро, казва Лященко. – Нека някой да критикува Валери Бебик хиляди пъти, аз гледам на работата му изключително като на любопитен, спорен телевизионен продукт.

„Всяко видео съдържание, което генерира трафик, с изключение може би на некролози, е добро.“

Според Лященко, професор Бебик официално работи по телевизионния канал от около година, създавайки четири сензационни телевизионни програми на месец.

„Въпреки факта, че този продукт излиза извън премиерата през уикендите, той се гледа, обсъжда в социалните мрежи и се спори за него“, казва ръководителят на телевизионния канал „Киев“ и приканва зрителите да оценят независимо историческите хипотези и интерпретации, изразени в програмата.

Миналата година Ляшченко, заедно с Бебик, беше сред номинираните за наградата Шевченко като съавтор на програмата „Украински Херсонес: древната история на Севастопол“. Тази номинация предизвика възмущението на много медии, ето само няколко заглавия: „Псевдоучен, който вярва, че Исус е галичанин, а майката на Зевс е от Житомир“, „Исус е галичанин, Буда е скит“. пророк: за наградата Шевченко отново е номиниран псевдоученият Бебик”, „Хортица е столицата на Атлантида: псевдоучен претендира за наградата Шевченко за пети път”.

Както обясни пред Bird in Flight председателят на комисията по награждаването Юрий Макаров, всяка културна институция има право да изпраща кандидати за конкурса. За първи път Бебик беше номиниран за наградата Шевченко през 2013 г. от Националния съюз на журналистите на Украйна и обществената организация „Общност на работниците на рекламните и информационните издания на Украйна“. През 2018 г. само съюзът предложи неговата кандидатура, а през 2019 и 2020 г. Британската общност, на чийто уебсайт последната публикация е от 2015 г. Организацията включва изданията “Афиша Ровне”, “Волински рынок”, “Закарпатский голосения” и още пет подобни вестника.

„Да, номиниран съм всяка година от различни творчески съюзи“, казва Валери Бебик. – Кандидат за Шевченковата награда може да бъде номиниран от всяка редакция, издателство или дори от отделен експерт на Шевченковия комитет. Между другото, поставям рекламните публикации по-високо от жълтата преса като Украинска правда.

Комитетът за наградата Шевченко не вижда голям проблем в твърде простата процедура за номиниране на кандидатите. Според Юрий Макаров всички изроди от общия списък с кандидати отпадат на първи тур.

Те не виждат проблем в комитета за наградата Шевченко. Всички изроди, които стигнат до общия списък с кандидати, се елиминират на първия кръг.

„Ние хвърлихме мрежите си много широко, опитвайки се да направим всичко възможно, за да може талантлив писател или режисьор, известен само в условен Кагарлик, да попадне в полето на нашето внимание“, казва Макаров. – Няма проблем, ако малки рибки или водорасли попаднат в нашите мрежи заедно с големите риби. Няма да ги вземем. Ако променим условията за подаване на кандидати, таланти, известни само в своя регион, може да останат непознати за широката публика.

След обявяването на резултатите от втория кръг на наградата Шевченко, авторите на филма не бяха в списъка с кандидати. Противниците на Бебик издъхнаха, а Юрий Макаров призна, че първоначално не се е притеснявал от това.

„Целият шум се дължи главно на факта, че говорим за основната държавна награда“, казва той. — А какво ще кажете, ако разберете, че в Полша изобщо няма такава награда? Но обществените или бизнес структури често присъждат свои собствени награди, много от които са станали много, много престижни през годините. Но в Украйна, за съжаление, литературата, културата и изкуството не смущават толкова много нито населението, нито бизнеса, че е необходимо да се вдъхне живот на държавната награда, създадена по съветско време. Повярвайте ми, когато всеки украинец попита кой е най-добрият украински журналист, писател и режисьор, необходимостта от държавна награда ще отпадне. И никой няма да се интересува, че хора като Валери Бебик, поне дори теоретично, могат да претендират за титлата на най-добрите.

Професор Бебик обаче едва ли ще бъде спрян от нов провал. Казва, че сега се концентрира върху производството на филми, които нарича документални. За да подчертае това, в крайните надписи авторът поставя дълъг списък от научни и видео източници, на които се е позовал.

Преди Нова година той подготви за телевизионния канал “Киев” филм за Свети Николай, който засне в Турция, в град Ликийска Мира. Според Валери Бебик през 4 век там е живял легендарен светец, „който също е историческа бомба за така наречената световна история“. И да, Свети Никола също най-вероятно е бил представител на древните украинци.  birdinflight.com