Удължават извънредната епидемична обстановка с три месеца. Това решение е взело правителството на днешното заседание на Министерския съвет, обяви здравният министър Стойчо Кацаров.

“Основанията за това са, че страната ни навлиза в нова пандемична вълна. Регистрираме ръст на броя на заразените и на хоспитализациите, което налага да бъде удължена извънредната епидемична обстановка”, поясни Кацаров.

Тримесечният срок се обосновава с това, че средната продължителност на една пандемична вълна у нас и в други страни е около 2,5 месеца. Затова оптималният срок за удължаването е три месеца. “Това дава гаранция за сигурност и възможност за прилагане на противоепидемични мерки, включително и такива за граничен контрол”, посочи здравният министър.

Той обясни, че се взема под внимание и политическата ситуация и неяснотите около това докога ще продължи работата на Народното събрание.

Последното решение на Министерския съвет предвижда извънредната епидемична обстановка да продължи до 31 август 2021 г.

Общо 1911 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, сочат актуализираните данни на Единния информационен портал.

Повишен е процентът на положителните проби. От 6,5% през предходното денонощие, сега те са 7,96 на сто от направените 24 008 теста.

23 814 са активните случаи (най-голям брой от 24-ти май 2021 г.).. Починалите са 33 души, излекуваните са 450 души.

Със 171 повече от предходното денонощие са хоспитализираните и те вече са 2873, от които 248 са в интензивно отделение.

13 739 са поставените дози ваксини през изминалото денонощие.

Хората със завършен ваксинационен цикъл у нас вече са 1 128 101.

https://www.investor.bg/

loading...