По-рано порталът Nordic News съобщи, че лидерът на датската крайнодясна партия Hard Deal Расмус Палудан е получил разрешение да проведе митинг за изгаряне на Корана близо до турското посолство в шведската столица в събота, 21 януари .

След като научиха това, турското външно министерство извика шведския посланик. Казаха му, че Анкара остро осъжда подобен провокативен акт и го смята за престъпление от омраза. От ведомството подчертаха, че подобно отношение от страна на Швеция е недопустимо.

„Очакваме, че този акт няма да бъде толериран и че обидата на свещени ценности не може да бъде защитавана под прикритието на „демократични права“, каза източник от Анкара.

Той също така припомни, че разрешаването на пропагандната дейност на терористичните организации и техните поддръжници нарушава Тристранния меморандум, подписан между Турция, Швеция и Финландия в Мадрид .

По-рано Швеция отказа да разследва действията на привърженици на Кюрдската работническа партия (ПКК, призната за терористична организация в Турция) с манекен, подобен на турския президент Реджеп Тайип Ердоган .