Турция в траур: 40 мъртви миньори след взрива от газ гризу

0
191

Броят на жертвите след взрива на газ гризу във въглищна мина в мерноморския град Амасра, окръг Бартин, в Северна Турция, нарасна драстично. Усилията за спасяване на работници, блокирани под земята, продължават, пише Марица.

На място бяха изпратени множество пожарникари и медицински екипи.

 

Днес в 11.40 ч. министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу направи изявление за медиите във връзка с трагичния инцидент.

“Всички наши институции бяха мобилизирани. На 300-350 метра под земята бяха положени големи усилия, всички миньори да бъдат спасени.

Работите са към своя край. С огромна скръб, трябва да съобщя, че към 07.30 сутринта стигнахме до телата на още 14 работници, като така броя на загиналите достигна 40 души. Един от 11 ранени е изписан. Спасени са общо 58 миньори.

Един гражданин е в неизвестност. Има съмнение, че той е последния останал в мината. Екипи се опитват да го открият. Същевременно се провеждат дейности по гасене на пожара в галериите на мината.

Установена е и самоличността на 40-те загитали миньори. Ние бяхме тук със семейства на пострадалите, от началото на спасителните работи.

Президентът Ердоган сподели последната информация за експлозията в 11.38 ч.. “Работите, започнали непосредствено след минната авария у нас, продължават без прекъсване с участието на много наши организации и наши министри в областта.

Семействата и децата на нашите братя миньори, които загубихме, ще бъдат под закрилата ни. Въпреки че не можем да компенсираме загубата на живот или да върнем нашите починали, ние няма да изоставим страдащите семейства.

Нашите съдебни власти ще разследват този трагичен инцидент и няма да оставят без отговор дори и най-малката небрежност. След малко ще отпътувам за Бартън и ще следя цялата работа на място.

Още веднъж се моля за Божията милост към моите миньори, които загубиха живота си. Пожелавам бързо възстановяване на ранените, част от които са транспортирани до Истанбул, както и на жителите на окръг Бартин. Съболезнования на страната и нацията ни.”

Лечението на 6 от ранените работници продължава в отделението за интензивно лечение на изгаряния на градската болница Башакшехир в Истанбул. Един от работниците е имал отравяне с въглероден окис, след терапия състоянието му е относително по-добро.

Освен тежките изгаряния по тялото на 5-ма други пациенти, които са в критично състояние, се предполага, че може да имат и увреждане на дихателните пътища поради дишане на горещ въздух.

Идентифицирани са 12 собственици на акаунти, за които се смята, че са направили провокативни публикации в социалните медийни платформи по отношение на експлозията в вината в Амасра, които открито подбуждат гражданите към омраза и вражда. Срещу тях е започнато съдебно производство.

Тези, които се притесняват за съдбата и състоянието на техните роднини след експлозията, продължават да чакат пред държавната болница в Бартън са понеме информация. Роднина на миньора Малик Караахмет спосели:

„Опитваме се да получим информация за неговото положение. Работил е в мината 12 години. Това е съдбата на гражданите в Зонгулдак и Бартин. Всички работим там. Нашият роднина имаше една година до пенсия.“

https://blitz.bg