Съдебните заседатели в съда в Ню Йорк гласуваха да повдигнати обвинения в извършване на криминално престъпление на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи “Ню Йорк таймс”. Тръмп е заподозрян от прокуратурата в Манхатън в даване на подкуп от 130 000 долара на порнозвездата Сторми Даниълс, за да не разкаже за връзката си с него, а парите незаконно били платени от предизборния му фонд. Даването на парите само по себе си не би било незаконно, но Тръмп и адвокатът му Майкъл Коен оформят плащането като плащане за юридически услуги, а в щат Ню Йорк това се третира като фалшификация на отчетността и се наказва като криминално престъпление. През 2018 г. Майкъл Коен получи 3 години затвор за това, но на Тръмп, който тогава беше президент, не бяха повдигнати обвинения. Очаква се прокурорът на Манхатън да повдигне официално обвинение на кандидат-президента.

Тръмп беше призован да се яви пред прокурор във вторник, каза днес неговият адвокат пред Франс прес.

„Очакваме обвинителният акт да бъде прочетен във вторник“, съобщи в имейл адвокатката му Сюзaн Нешълис, без да дава повече подробности. Тръмп осъди в изявление „политическото преследване и намеса в президентските избори през 2024 г.“.

Той от 10 дни говори, че може да бъде арестуван и призова за протести в своя защита. Той е първият кандидат-президент на САЩ, на когото са повдигнати криминални обвинения. Това е едно от няколко разследвания срещу него за подкуп на Сторми Даниелс. Тръмп категорично отрича да е имал сексуални отношения с порно звездата.

В Туитър Даниелс благодари на съдебните заседатели.

Реакцията на Тръмп

• Тръмп, който се кандидатира за преизбиране като републикански президент на Съединените щати на изборите през 2024 г., нарече решението политическо преследване и намеса в изборите.

• Той също така нарече решението на голямото жури лява атака срещу Съединените щати, които се превърнаха в “страна от третия свят”.

• Политикът изрази мнение, че тази ситуация в крайна сметка е изпълнена с негативни последици за настоящия президент на САЩ Джо Байдън.

• Бившият президент на САЩ каза, че не очаква справедлив процес.

• Тръмп търси подкрепа от законодателите на Републиканската партия,  съобщава CNN  , позовавайки се на източник. Според канала бившият президент на САЩ е казал на своите поддръжници сред законодателите за намерението си да обжалва обвиненията.

Реакцията на американските политици

• Председателят на Камарата Кевин Маккарти (R-Калифорния) нарече обвиненията срещу Тръмп за намеса в изборите и обеща, че долната камара на Конгреса ще преследва прокурора на окръг Ню Йорк Алвин Браг, чиято служба провежда разследването.

• Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис каза, че щатът няма да съдейства при евентуалното искане за екстрадиция на Тръмп.

• Много републиканци в Камарата на представителите и Сената разкритикуваха обвинителния акт на Тръмп. Сенатор Рик Скот (R-Fla.) призова за разследване на апарата Bragg. Членът на Камарата на представителите на Конгреса Марджъри Тейлър Грийн (републиканец от Джорджия) предложи да започне процедура по импийчмънт срещу Байдън.

• Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър (D-NY) каза, че Тръмп трябва да се защитава в рамките на правната система и да не използва политическо влияние.

• Бившият вицепрезидент на Съединените щати Майкъл Пенс, който е служил в администрацията на Тръмп, нарече възмутително решението на голямо жури в Ню Йорк да повдигне обвинение срещу бившия американски лидер.

Реакцията на семейството на бившия американски президент

• Синът на Тръмп Доналд каза , че обвиненията срещу баща му превръщат САЩ в “бананова република” и че обвиненията са опит на “радикалните левичари да атакуват своите политически врагове”.

• Ерик Тръмп, друг син на бившия президент, нарече инцидента “грешно действие от прокурор от третия свят”. Според него става дума за “опортюнистични атаки срещу политически опонент”.

https://www.segabg.com/

https://tass.ru/