Специалистите горещо препоръчват в борбата срещу коронавирусът да се набавят на организма достатъчно витамини. Сред тях за имунната система ключова роля има витамин С. И така как човек си набавя витамин C. Макар да си мислите, че лимоните са най-добрият начин, оказва се, че има други продукти, много по-богати на витамин С.

Така например стритият червен пипер е един от най-добрите източници на витамин С за организма ни. Концентрацията на веществото в червения прах се оказва, че е много повече, отколкото в лимоните.

Червените чушки са и мощен антиоксидант – те съдържат витамин В6 и витамин А, които са важни за енергийния метаболизъм. Те намаляват нивата на холестерол и триглицериди в кръвта и подпомагат загубата на тегло.

Освен това в лютите чушки има и капсаицин- съединение, отговорно за техния лют вкус. То е силно болкоуспокояващо средство и помага за засилване на имунната система. Също подпомага отварянето на дихателните пътища и изчистването на натрупания секрет.

Все пак трябва да се отбележи, че прекомерната консумация на люти чушки може да причини киселини, стомашни болки и диария.

Важно е и как се съхранява стритият червен пипер. Той трябва да се държи на хладни места, като най-подходящ за целта е хладилникът. Ако в съда проникне влага, афлатоксините (които са канцерогенни) могат да се увеличат и в крайна сметка да доведат до рак на черния дроб.