Бронзовият медалист от Лондон 2012 Тервел Пулев ступа неудобния и играещ мръснишки Викапита Мероро от Намибия в средата на деветия рунд на галавечерта в Дар ес Салаам, Танзания. Това бе 16-и професионален двубой на по-малкия от братята Пулеви, който е девети в ранглистата за полутежка категория на Световната боксова асоциация (WBA).

С 16-ата си победа вече той може да очаква да се изкачи в класацията, което да го доближи до шанс да атакува шампионския пояс.35-годишният Мероро бе с 29 победи и 9 загуби на профи ринга, а последната преди днес му битка бе от ноември 2019 година, когато губи от Оланреваджу Дуродола (Гана).

На 14 декември пък Тервел проведе предишния боксов сблъсък, справяйки се с Дешон Уебстър в пловдивската зала “Колодрума”, когато именно спечели интернационалния пояс на Световната боксова асоциация.

През цялото време Тервел доминираше и нараняваше опонента си, който единствено се стремеше да търси клинчове, а пък реферът на ринга не направи нищо особено, за да предотврати тези накъсвания. Към края вече превъзходството на Пулев и комбинациите му провокираха ъгъла на Мероро да хвърли кърпата и да признае поражението.

Има голяма вероятно следващият мач на Тервел отново да е в Африка през март месец, а не е изключено на някоя от следващите шест галавечери на Черния континент да видим в действие и Кубрат Пулев.

В първия рунд двамата се движеха основно в средата на ринга, като Мероро опитваше да ползва най-вече водещия си ляв прав, а биваше контриран чудесно, когато замахваше с дясната ръка. Тервел нанесе няколко чудесни леви крошета, а към края разклати опонента си с дясно кроше.

Пулев започна много по-успешно втория рунд и притисна съперника си до въжетата, който трябваше да прибягва до нечисти удари зад тила и да търси клинчове. Реферът се бавеше да се намесва, когато Мероро прекалено дълго задържаше Пулев и се стремеше да заличи изоставането си в техническо отношение.

След по-спокойната втора част Тервел започна агресивно следващия рунд, като беше заел центъра на ринга и диктуваше хода на събитията. Мероро пак беше решил да залага единствено на клинчове и да го удря непозволено, което нарушаваше ритъма на бокса. Към края на 3-те минути обаче се виждаше вече как лявото око на намибиеца е леко подуто.

Българинът намери с десен прав главата на съперника в 4-ия рунд, който обаче се превърна в клинч-фест. Мероро нямаше друг начин да се противопоставя и съответно не се притесняваше да ползва такива прийоми, макар и реферът най-после да му направи забележка. По-тежките десни и леви крошета бяха в актива на Пулев, а впоследствие реферът реши да направи глупава намеса и да отнеме по 1 точка на двамата боксьори, вместо само на намибиеца.

Петият рунд се оказа най-равностоен, просто защото Мереро опита няколко леви прави, вместо само клинчове. Пулев се стараеше да пази дистанция, тъй като там имаше най-голямата успеваемост, докато африканецът дишаше все по-тежко. Тервел нанесе най-много попадения в тялото от началото на срещата и това също допринесе за изпразването на резервоара на противника му.

Мероро започна да се извинява още в началото на шестия рунд за поредните си нечисти удари, а Пулев отказа да ги приеме, защото бяха прекалено много. Тервел имаше успех с левите си прави и с комбинациите с крошета, но съперникът му показа нагледно, че носи на бой.

В седмия рунд Тервел опитваше да продължи с комбинациите си, а съперникът си държеше да влиза в клинч и да дебне за някаква късна атака. Пулев притисна в ъгъла опонента си и му нанесе няколко удара, но не можа да го довърши, макар че завърши с чудесно дясно кроше.

Страхотно дясно кроше на Тервел го амбицира да се впусне в атака, но Мероро се постара да оцелее с клинч. Българинът все пак направи достатъчно, за да провокира от ъгъла на противника да хвърлят кърпата, защото се бе отворила аркада. Така Пулев спечели по отличен начин срещу неудобен съперник, който не се притеснява да играе мръсно.

https://www.sportal.bg

loading...