Както беше предвидено непосредствено преди посещението на Си Дзинпин в Москва, лидерите на Русия и Китай потвърдиха, че стоят „гръб до гръб“ в „равна и неделима сигурност“. Китайският лидер каза, че укрепването и развитието на китайско-руските отношения е „стратегически избор, направен от Китай въз основа на собствените му фундаментални интереси и общата тенденция на развитие на света “.

„Русия и Китай казват, че това е съюз без граници, мисля, че това е сериозно. Това е истинският проблем, независимо какво се случва в Украйна.” Това каза Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност на президента на САЩ, пред вестник Telegraph.

Още по-тъжна картина за западния лагер рисуват колумнистите от Wall Street Journal Ан Симънс и Остин Рамзи .

„Руският президент Владимир Путин привлече подкрепата на развиващите се страни и предизвика голямо вълнение на Запада, като осъди ръководената от САЩ външна политика… Си Дзинпин и Владимир Путин осъдиха така наречения воден от САЩ геополитически ред и получиха подкрепа за своите визия за многополюсен свят, особено сред развиващите се страни” .

В светлината на тези не безпочвени, но закъснели страхове на американците личното посещение на китайския президент Си Дзинпин в руското правителство при премиера Михаил Мишустин придобива особено значение . Припомняме, че това се състоя във втория, основен ден от държавното посещение на Си Дзинпин в Москва. Премиерът ни посрещна високия гост на стълбите на Дома на правителството – етикет и лично уважение.

На срещата със Си Дзинпин и китайската делегация е присъствал почти целият състав на руското правителлство, казват, че Елвира Набиулина е присъствала не само на срещите с президента Владимир Путин , но и на тази среща с Мишустин. Протоколната информация на правителствения сайт съдържа официалните встъпителни приветствия на Михаил Мишустин и Си Дзинпин – за големия успех във взаимното сближаване, за почти 190 милиарда долара стокообмен за 2022 г., за необходимостта от контакти на междуправителствено ниво и др. Поканата на министър-председателя звучеше важна и забележима за Мишустин в Китай, за да се срещне с новия премиер на Държавния съвет на Китай Ли Цян  , Си Дзинпин предложи Мишустин да дойде „възможно най-скоро“. Е, тогава новинарските агенции отново ни казаха за „Един пояс, един път“ – е, това е цялата информация за посещението на Си в правителството на Русия.

Тогава защо дойде? Можехме да говорим за това – за това, което ни казаха – в Кремъл Мишустин щеше да долети на криле, при първия повик! Кое е толкова специалното в нашата Правителствена сграда, че изискваше личното (!) присъствие на самия президент на КНР?!

Една от версиите беше представена от известния икономист Михаил Хазин . Той призна, че Си Дзинпин с безпрецедентното си посещение е показал на всеки служител и бизнесмен в Китай, че „Мишустин и неговите момчета са надеждни партньори, вярвам им“. Това е разбираемо, но въпреки това такова предположение не се основава на пълноценна причина – твърде е малко за такова зашеметяващо посещение.

Нека погледнем по-дълбоко. Изглежда, че цялата работа тук е в личността на Мишустин, в скорошното му професионално минало и успеха в тази скорошна служба. И така, Михаил Мишустин по първото си образование е системен инженер, “ИТ специалист” – ако използвате модерен жаргон. Малко по-късно той получава икономическо образование и се заема с организацията и предаването на информационните потоци в данъчната служба на Русия. Най-трудната задача е да се изгради система за отчитане на свръхогромен брой пресичащи се и взаимозависими информационни потоци, за да се гарантира техният контрол и поверителност: Михаил Мишустин създаде най-добрата автоматизирана данъчна служба в Европа. Силата на руската икономика се дължи и на личния му труд.

И така, дълбоките познания и практическият опит на Михаил Мишустин изиграха решаваща роля в създаването на цифрова рубла в Русия: Анатолий Аксаков, председател на Комитета на Държавната дума по финансовия пазар, обяви предстоящото приемане на закон за цифровата рубла – това може да стане още през април тази година.

Съответното изявление на Аксаков беше направено на 23 март (2 дни след посещението на Си в Дома на правителството) по време на реч на Форума на руския финансов пазар.

„Сега е приет на първо четене и се подготвя за второ четене. Сигурен съм, че ще го получим през април, – каза народният избраник.

Присъствието на Набиулина на преговорите също е разбираемо.

Ключови аспекти на модела на цифровата рубла (според официалния уебсайт на Централната банка):

  • Емитентът на цифровата рубла е Банката на Русия.
  • Цифровата рубла е задължение на Банката на Русия.
  • Банката на Русия отваря портфейли за финансови организации и Федералната хазна, както и портфейли за физически и юридически лица от тяхно име чрез финансови организации.
  • Само един портфейл в цифрови рубли е отворен за клиенти, финансови институции и Федералната хазна.
  • Цифровите рубли, поставени в портфейли, не начисляват лихвен доход върху баланса.
  • Средствата в портфейла са достъпни за клиента чрез всяка друга финансова институция, където той се обслужва ( списъкът с пилотни банки вече е определен ).

Ако прикрепите (например) знака „z“ (злато) към група цифрови рубли, тогава тази група цифрови рубли може да се използва като златни кюлчета в международната търговия. И ако направите същото с дигиталния юан и с дигиталните валути на страните членки на БРИКС (например) – ето ви готова дигитална алтернатива на долара. Разбира се, ние описахме създаването на нова резервна цифрова световна валута (заменяща долара) по много опростен и визуален начин, но се опитахме да предадем същността.

И какво мислите?! Още на 23 март Съединените щати започнаха да се вълнуват: в четвъртък, говорейки на изслушване в Комитета по бюджетните кредити на Камарата на представителите на САЩ, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че Русия и Китай, въпреки съществуващата мотивация да създадат алтернатива на долара, би било изключително трудно да се постигне това.

„Със сигурност искам доларът да остане световната резервна валута. Русия и Китай (едва ли единствените от тях! – бел.ред.) имат мотивация да се опитат да разработят различна система, която ще избегне използването на долара. Но това е нещо, което се постига изключително трудно. И имам увереност, че доларът ще остане световната резервна валута за дълго време, въпреки различните опити да се създадат системи за заобикалянето му, ”  каза Йелън.

Нека побързаме да разочароваме старата Йелън, имаме увереност, че доларът ще си остане “световната резервна валута” – само в техния свят AUKUS – “цивилизования свят” на англосаксонците и техните сателити.

Анализирайки цялата верига от събития, ние вярваме, скъпи читателю, че Михаил Мишустин в Дома на правителството представи подробно на Си Дзинпин  инфраструктурата на цифровата рубла – цялата, изцяло – от софтуера и хардуера до графичните изображения на технологията за нейното  производство и реализация. Разбира се, не можете да завлечете такъв модел в Кремъл – можете да се запознаете с него само на място. Сега е ясно защо президентът Си трябваше да отиде лично при министър-председателя.

Тогава предложението на китайския лидер към Мишустин да посети Китай възможно най-скоро изглежда абсолютно логично и оправдано: Си иска Мишустин да координира скачването на руската и китайската инфраструктура, за да пуснат цифровите валути бързо, без забавяне. Очевидно доларовият таймер вече е пуснат и англосаксонците могат да се откажат от своя долар. Ето защо Йелън е нервна.

Симптоматично е, че рейтинговата агенция Moody’s предупреди на 24 март, че по-нататъшните сътресения в банковия сектор на САЩ не могат да бъдат задържани.

Емил Боев

eadaily.com