• Честото използване на капки за нос води до проблеми със сърцето

Употребата на вазоконстриктори за настинка повече от седем дни може да доведе до зависимост от лекарството и с течение на времето да повлияе неблагоприятно на сърцето и кръвоносните съдове. Отоларингологът, отоневрологът Олга Малченко разказа за това в интервю за URA.RU.

„Ако човек използва капки повече от седем дни и не може да ги откаже повече, това се счита за начало на пристрастяване. Но той все още може да го преодолее, като просто отмени лекарството и го издържи. Ако употребата е дългосрочна, месец, два, някой го използва с години, тогава ще бъде трудно да се откаже сам, тъй като вече настъпват промени в самата структура на носната лигавица, съдовете растат, човек не може да живее без капки поради анатомични промени. В допълнение към пристрастяването, капките засягат надбъбречните рецептори, разположени в цялото тяло, а оттам и всички кръвоносни съдове, включително мозъка, а натоварването на сърцето също се увеличава “, обясни Олга Малченко.

Според отоларинголога зависимостта от капките може да предизвика инсулти. „Вредата е нанесена не само на носа, но и на цялото тяло. Рискът от развитие, например, на същите инсулти се увеличава, ако човек има предразположение към това. Има някои проблеми със сърцето, хипертония. И тъй като има натоварване на съдовете, шансовете за развитие на разширени вени се увеличават “, добави Малченко.

Лекарят подчерта, че човешките органи престават да функционират нормално поради вазоконстрикторни лекарства за обикновена настинка. „Капките въздействат на съдовата стена чрез адреналина, предизвикват свиване на мускулната мембрана на съдовете. Поради факта, че въздействието е по-силно от обикновено, когато тялото дава сигнали, мускулите реагират по-силно. И когато човек отмени капките, съдовете вече не могат да се свият напълно. Те се разширяват и има стагнация, подуване в носа. Тоест, от една страна, съдовете на мускулната стена се свиват по-лошо, от друга – стават по-широки. И има застой на кръвта. Такъв порочен кръг “, обобщи Малченко.

  1. Жените в Китай не страдат от рак на гърдата, защото не ядат този продукт! Кратък ТЕСТ трябва ли вие да се притеснявате?
  2. Диета под знака на Зодиака
  3. Фитнес инструкторка се парализира и онемя заради противозачатъчни
  4. Сексът след инфаркт подпомага възстановяването
  5. Чешки лекар предупреждава: Оралният секс може да докара страховито заболяване на гърлото