Учени създадоха колекция дамска мода от червено вино. За да получат тъкан, учените от университета на Западна Австралия са добавили бактерии към виното.След това с помощта на дизайнерката Дона Франклин са изработили рокли, тениски, бански. Сега търсят начин да направят плата по-здрав.

“Като комбинираме мода с научни знания и малко изобретателност, крайната ни цел е да създадем бактериално ферментирало безшевно облекло, което се прави без нито един шев” – каза ръководителят на екипа Гари Кас.

Платът се създава, като в контейнери с вино се добавя бактерията ацетобактер. Тя превръща напитката в оцет и на повърхността се образува пяна. Този слой се събира и се изсушава върху надуваем манекен. Така се получава желаната форма на дрехата.

Изсъхналата тъкан обаче прилича на хартия и лесно се къса. Затова трябва да се поддържа влажна. Екипът се надява в проекта да се включат и други учени, които да помогнат за заздравяването на плата от вино.

“Ферментиралата мода може да не се окаже трайна, но се надяваме тя да вдъхнови нови идеи в много други дисциплини, като медицина, инженерни науки, зъботехника или архитектура. Единственото необходимо нещо е специалистите да развихрят въображението и изобретателността си” – каза Кас.

За изработване на дрехи освен вино може да се използва и друг алкохол, например бира.

 

loading...