Средно училище „Петко Рачов Славейков“ – град Добрич, представя чуждоезиковите си паралелки в гимназиалния етап на обучение – всяка със свой облик, изпълнена с креативни млади хора – знаещи, можещи, успешни.
10 а клас – 26 усмихнати, интелигентни момичета и момчета, обединени от желанието си да учат чужди езици. Определящата ги като клас дума е ДОБРИ – добри ученици, но и добри хора, добри приятели! Заедно се радват, тъгуват, успяват, ядосват се, обичат, плачат, вълнуват се, прощават, влюбват се. Искат да знаят, умеят да се уважават, обичат да се забавляват! Каквото кажат, го правят! А правят много – явяват се на олимпиади и състезания и танцуват R&B, боксират се и свирят рок, играят народни танци и рисуват, плуват и рапират, тренират лека атлетика и организират благотворителни концерти. И всички се гордеят, че са СЛАВЕЙКОВЦИ!

Зад тази пъстра палитра от таланти стои една класна с късмет. С 32 години преподавателски стаж и огромен опит, г-жа Елка Митева е една от емблемите на училището в преподаването на чужди езици. Взискателна, но и разбираща, тя е от хората, за които казват: „Беше мой учител!“ Десетки випуски, сред които винаги е имало ученици с престижни класирания на областния кръг на олимпиадата по английски език, успешно и с високи резултати покривани изисквания за придобиване на сертификати за TOEFL , IELTS, CAE, отлични резултати на НВО и ДЗИ, студенти в страната и чужбина, хора с успешни кариери в областта на медицината, правото, изкуството, икономиката. Но най-важният урок за всички винаги е бил – да бъдат добри хора.
„Днес съм щастлива да съм класна на тези упорити и мотивирани млади хора, които не само очакват да получат много, а знаят, че трябва и да се постараят, за да успеят. Учат сега, за да могат в бъдеще! Гордея се с тях – дистанционното обучение не ги промени, не ги направи по-малко отговорни, не отне от желанието им да са успешни. Имат мечти и се стремят към сбъдването им! Завършват тази необичайна учебна година като победители – 10 са с отличен успех, а двама, Станислава Сарандева и Даниел Христов, са пълни отличници“, не скрива гордостта си г-жа Елка Митева.
Старанието и страстта към любимото занимание, неминуемо водят към успех.
Той се казва Божидар Димов, но всички го познават като БОБО. Вечно усмихнат, кипящ от енергия. Всички в училище са слушали песните му, даже и някои от учителите, и ги харесват! Приема предизвикателства – като да напише рап версия по стихове на патрона на училището П. Р. Славейков и да я представи на Патронния празник. И се справя! Участва в коледни, благотворителни и театрални изяви – пее, влиза в роля, танцува. Занимава се със създаване на парчета от 2 години. Всъщност, идеята тръгва от общата страст на съученици в СУ „П. Р. Славейков“. И днес, макар да учат в различни училища, приятелите създават заедно музика – автор на текстовете и изпълнител е БОБО, музиката е дело на ЕЙ СИ Коко. Записват в домашни условия и до сега имат издадени 7 общи проекта. Предстоят още 3. Освен изявите на училищна сцена, през тази година БОБО има две участия в култовия за Добрич клуб „The Maze”. С още един бивш Славейковец имат общи участия – групата се казва Digital Gang и засега организира партита за любители на рапа. Признава, че не е от най-ученолюбивите ученици, но му харесват часовете по английски език, защото да не забравяме, че „това е езикът на рапа по световните сцени“. Харесват му и часовете по български – това пък е езикът, на който създава текстовете си. Определя училището ни като най-доброто, с отлична база, приспособена към съвременните изисквания на младото поколение – накратко „Не мога да го сравня с друго училище в града!“ В най-скоро време му предстоят няколко колаборации с рапъри от Сливен и Нова Загора, а в по-далечен план вижда себе си на българската рап сцена, а защо не и нещо повече.