• Подобни проблясъци бяха забелязани по-рано тази година по време на мощните трусове, които удариха Турция и Сирия

Проблясъци в небето над Мароко са били забелязани от много хора минути преди опустошително земетресение да удари страната. Част от очевидците успели да заснемат мистериозните светлини на видео. Клипове има и от охранителните камери, съобщава в. “Индипендънт”.

Заснетият феномен е известен като земетръсни светлини (EQL). Подобни проблясъци бяха забелязани по-рано тази година по време на мощните трусове, които удариха Турция и Сирия.

През 2017 г. над Мексико сити също бяха наблюдавани светлини, когато столицата бе засегната от трус с магнитуд 7 по скалата на Рихтер.

Изучаването на светлините, проблясващи в небето моменти преди земетресения, е трудно.

Учените все още нямат обяснение за тях,

поради малкото събрана информация. Съществуват различни теории за произхода на феномена.

Геофизикът Фридеман Фройнд твърди, че базалти и габро – вид груби, магмени скали – могат да освободят електрически заряд при триене, породено от сеизмичните вълни, пише в. “Вашингтон поуст”.

Тези заряди могат да пътуват към повърхността, да се комбинират и да образуват “подобно на плазма състояние”, създавайки електрически разряди във въздуха. Това обикновено се случва при 0,5 процента от земетресенията по света, твърди изследването на Фройнд.

В някои случаи, светлините са причинени от електрическа дъга от разклащане на електропроводи или са случайност.

Японският геолог Ютака Ясуи разполага с първите фотографски доказателства за феномена. Той има снимки на светещи червеникави и сини облаци в небето по време на серия от земетресения, които ударят град Мацуширо през 1965 и 1967 г.

 

Много учени продължават да са скептични относно феномена. Според някои физици триенето скала в скала трудно може да породи силен електрически заряд. bgvoice.com