Сръбският президент Александър Вучич в ефира на ТВ Първа обяви намерението си да поиска от руския лидер Владимир Путин да запази намалената цена на газа през 2022 г., съобщава РИА Новости .

Вучич иска да обсъди въпроса с руския президент по време на среща с него, насрочена за 25 ноември, която ще бъде „от решаващо значение“.

Вучич обясни, че сега Сърбия купува 6,5 милиона кубически метра газ дневно на “най -добрата цена в Европа” от 270 долара за кубически метър. Споразумението изтича в края на годината. В същото време, както отбеляза президентът, сега страната вече харчи повече от този обем, а през зимата ще изразходва 11,5 милиона кубически метра, като рязко намалява резервите.

В ПХГ имаме 268 милиона кубически метра, руснаците имат 170 милиона в нашите ПСГ, при всички случаи ни липсват 100-120 милиона кубически метра, каза Александър Вучич.

Той не е доволен от формулата, предложена от Москва за изчисляване на цената на газа.  70 процента от нея е от цената на борсата и 30 процента ще се изчислява по формулата на петрола. В този случай цената ще бъде 790 долара за кубичен метър газ. Сръбският президент обаче нарече такава цена неприемлива.

“Кой ще плати за това, кой има такива пари?”, попита Александър Вучич.

Белград настоява за цена, базирана на 70 процента въз основа на петролната формула и 30 процента на база пазарна стойност. В този случай цената би била 510 долара за кубичен метър газ.

„Но ние не можем да платим за това“, заключи Вучич.

Преговори

Фактът, че Белград и Москва преговарят за нов дългосрочен договор за газ, беше обявен от ръководителя на Руско-сръбския междуправителствен комитет по търговия, икономическо, научно и техническо сътрудничество (МКГ) Ненад Попович .

Според него преговорите за нов дългосрочен договор между “Газпром” и “Сърбиягаз” продължават в “този много труден момент, когато цената на газа скочи 10-20 пъти”. Попович уточни, че дискусията ще засегне въпроса за директните доставки на газ от Русия за Сърбия.

Преговорите за газ продължиха на 7 октомври между президента Вучич и вицепремиера на Русия Юрий Борисов . На 9 октомври стана известно, че Сърбия обсъжда с Русия запазването на цената на газа на 270 долара за хиляда кубически метра за шест месеца през 2022 г.

На 10 октомври сръбският президент Вучич по време на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров заяви , че е поискал от Владимир Путин най -евтиния газ на най -ниската цена в Европа, а също така благодари на Москва за осигуряването на енергийната сигурност на страната му .

Какъв натиск оказва Русия върху нас? Ние оказваме натиск върху Русия, искаме да й дадем газ на най -добрата цена, ние питаме и оказваме натиск. Не се срамувам да го призная, надявам се, че Сърбия ще има най -ниската цена на газ в Европа. И не го крия, моят бизнес е да се боря за хората си, каза Александър Вучич относно искане от Русия за газ на ниска цена.

Енергийна криза

Факт е, че държавите от ЕС са обезпокоени от предстоящата енергийна криза, каза Вучич по -рано. Той предупреди, че проблемът няма да бъде решен и че няма да е възможно бързо да се справи с него. Становище то му е,  че кризата ще продължи от шест месеца до две години.

“Цената на газа вече е 1900 долара за 1000 кубически метра. Това са необичайни цени, те не могат да се поддържат”, коментира Александър Вучич.

Сръбският лидер смята, че това ще доведе до по -високи цени в различни области, включително увеличаване на разходите за храна и строителни материали. Говорейки за вероятните причини за газовата криза, Вучич каза, че проблемът е грешният залог за зелена енергия и отказът на страните от ЕС да сключат дългосрочни договори за доставка на газ от Русия навреме.

Цената на енергията в Европа е свързана с цените на газа, които през последните месеци са на рекордни нива, няколко пъти по -високи от предишните върхове. Така цените на газа в Европа на търга на 6 октомври се доближиха до нивото от 2000 долара за хиляда кубически метра. Експертите на Saxo Bank смятат, че това би помогнало за намаляване на цените при стартирането на “Северен поток-2”. Ако идващата зима е студена и доставките на газ не се увеличат, Европа ще се изправи пред „тъмно и скъпо време“.

Европа вече трябваше да отпечата своите подземни хранилища за газ (UGS). От 13 октомври европейските потребители са навлезли в периода на нетно изтегляне: за първи път от април инжектирането на газ в съоръженията се оказа значително по -ниско от обемите, изтеглени през последните 24 часа. В складовите помещения са пълни само 78 процента. Този показател е най -лошият през последните пет години.

Международната енергийна агенция (IEA) публикува доклад, според който покачването на цените на газа в Европа ще се отрази на други енергийни пазари. Експертите смятат, че високите цени на газа ще доведат до допълнително търсене на петрол от 500 хиляди барела на ден: индустрията преминава към петрол, тъй като е по -евтин от газа. ОПЕК също обяви вероятно увеличение на потреблението на петрол в края на 2021 г.

https://www.standartnews.com