• Противоречиви мнения след извънредния съвет в парламента за отношенията с Русия

Малко преди 23:30 часа в четвъртък вечерта приключи продължилият няколко часа извънреден председателски съвет, който се събра в парламента заради размяната на ноти и появилото се напрежение между България и Русия. 

На него бяха изслушани външният министър в оставка Теодора Генчовска и председателят на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) Пламен Тончев.

Външният министър Теодора Генчовска обясни, че не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати. На въпрос чие е това решение, тя каза: “Обърнете се към премиера в оставка Кирил Петков”.

“Ние имаме указания от началника на неговия кабинет с две писма. Те се намират в деловодството на Народното събрание”, поясни Генчовска.

Запитана дали има данни, че всички 70 души са работили срещу интересите на България, Генчовска отговори: “Трябва да попитате ДАНС, във Външно министерство пристигат само имена с лични данни. Няма доклад, има две писма със списъци, подписано от председателя на ДАНС”.

“Министър-председателят в оставка Кирил Петков е използват структурите на държавната власт за своя лична политическа изгода. Утре ще изготвим сигнал до прокуратурата, с което ще поискаме Кирил Петков да бъде незабавно разследван”, това заяви в кулоарите на парламента след Председателския съвет лидерът на “Възраждане”  Костадин Костадинов.

Петков е лъгал брутално. Използвал е службите, защото пада от влас. Историята се оказа изключително по-гнусна и по-мръсна“, заяви пък председателят на ПГ на “Има такъв народ” (ИТН) Тошко Йорданов, който поясни, че е в шок от това, което е чул.

“Ако шефът на ДАНС е добавял в списъците с изгонени руски дипломати хора, за които няма достатъчно основания, това повдига въпроса за неговата отговорност”, така лидерът на парламентарната група на “Демократична България” (ДБ) Христо Иванов коментира конфликта по оста България – Русия след среднощния Председателски съвет в парламента.

Той бе категоричен, че казусът засяга изключително сложни процеси – и административни, и политически. “Докато не се изясни всичко, ще чувате различни интерпретации”” смята още депутатът.

Той подчерта, че нито Министерски съвет (МС), нито Председателският съвет могат да установяват фактология.

БЛИЦ уточнява, че Председателският съвет, който се проведе в четвъртък вечерта, се събра заради нотата на руския посланик Елеонора Митрофанова, в която тя е настояла за оттеглянето на решението за експулсиране на 70 руски дипломати до 12 часа днес – 1 юли.

В противен случай, Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с експулсирането на 70 руски дипломати. “Русия определя действията на българското правителство като безпрецедентни”, заяви Митрофанова.

Малко след това премиерът в оставка Кирил Петков я призова да оттегли подадената днес нота.

https://blitz.bg/

Лена напътствала Външно за дипломатите

  • Кирил Петков нареждал устно на ДАНС

Шефката на кабинета на премиера пратила две писма с методически указания как да бъдат изгонени служителите на руското посолство

Лена Бориславова давала напътствия на Външно министерство как да бъдат изгонени руските дипломати. Началничката на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков изпратила две писма с методически указания за отстраняване на служителите на представителства на Москва в България. Това съобщи шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

„Не е вярно, че решението за изгонването на руски дипломати не е на Кирил Петков, каза още той и обясни: „Решението е на Кирил Петков, а Външно министерство е изпълнител. Министерството се е застраховало правилно, като е поискало от Министерски съвет методически указания за изгонването на тези хора“, поясни Йорданов.

“Писмата са с гриф “секретно”, ама ги има. И двете са от Лена Бориславова. Така че Външно е изпълнител. И Кирил да престане да се крие зад някой друг”, категоричен бе депутатът.

„Труд“ научи, че повод за писмата на Лена, която по думите на бивш посланик няма никаква представа от дипломация и протокол, бил категоричният отказ на служители от Външно да гонят дипломати. Обяснено било на Бориславова, че няма как да се приложи чл.11 на Виенската конвенция по отношение на Русия, тъй като тя е една от петте държави за които текстът не се отнася. Причината е, че са постоянни членове на ООН и на Съвета за сигурност. Упорството на Лена и Киро обаче продължило. Депутати смятат, че Петков си въобразявал, че чрез изгонването на рекорден брой служители на руското посолство ще се хареса на САЩ и ще получи протекции за нов мандат.

Тошко Йорданов каза, че от изслушването на Петков на закрито заседание на НС в сряда вечерта се разбрало и че заповедта към ДАНС за списъка с хора е била издадена от Кирил Петков. “Така че той се опитва да се скрие зад Външно, а всъщност решението е негово – започването на правенето на списъци”.

От информацията, която изтече от закритото заседание на НС по изслушването на шефовете на спецслужбите за казуса “руски шпиони”, се разбра, че Петков нареждал устно на ДАНС какви мерки да вземат и кого да изгонят.

Депутати, разкриха, че началникът на ДАНС Пламен Тончев разказал още, че на заседанието на Съвета за сигурност, проведено на 13 юни, точка за изготвяне на руски дипломати не е имало. Темата била разисквана в точка “Разни”.

Тончев признал и че не е давал пълна информация на президента, а само на премиера.

Президентът Румен Радев днес обяви, че доклад от ДАНС за руските дипломати не е постъпвал в президентството.

Подчерта, че след Съвета по сигурност, на който е имало представител на президентството, от „Дондуков“ 2 са изпратили писмо с въпрос за взетите решения. Отговорът бил, че няма взето решение за дипломатите.  https://trud.bg