Триатлонисти от Казахстан и Канада повърнаха след плуване в Сена, а белгийска спортистка видя нещо, което не иска да си спомня. Как се оказа сцената на Игрите в замърсена река, какво се случва на Олимпиадата в Париж?

Какво се случи с триатлонистите след плуването в Сена

Казахстанската триатлонистка Екатерина Шабалина и канадката Тайлър Миславчук повърнаха след олимпийското плуване в Сена на Игрите в Париж. Шабалина каза, че е получила няколко удара по главата и се е задавила.

„След като бях ударен няколко пъти в главата, се задавих с вода от Сена, след което започнах да повръщам до края на плуването. И тя повърна след първата обиколка на колоездачния етап“.

Тя се обърна към лекари за помощ и не можа да завърши. Шабалина отбеляза, че са й предписани лекарства.

За Миславчук плуването в Сена се превърна в повръщане на финала. Както самият олимпиец призна, по време на състезанието му е прилошало 10 пъти.

„Не дойдох тук, за да бъда в топ 10, но дадох всичко от себе си. Извървях целия път и не съжалявам – повърнах десет пъти“, каза той пред Daily Mail.

Състезанието се проведе при 30-градусова жега и включваше 1,5 км плуване по река Сена, 40 км колоездене и 10 км бягане. В резултат на това канадецът зае девето място, а моментът на заболяването му беше уловен на видео.

Белгийският триатлонист Жолиен Вермюлен също говори за плуването и  разкритикува организаторите. Спортистката плува по реката километър и половина.

„Бъдейки под моста, усетих и видях неща, за които не трябва да мислим твърде много“, каза тя.

Вермюлен добави, че е пила твърде много вода и сега не знае дали ще се разболее. Спортистът смята за глупости твърденията, че безопасността на спортистите е приоритет на организаторите.

„Пих много вода, така че утре ще разберем дали съм болна, или не. Разбира се, няма вкус на Coca-Cola или Sprite“, добави Вермюлен.

Какво се знае за отлагането на плуванията и замърсяването на Сена

Преди това състезанието по триатлон в Париж беше отлагано няколко пъти. Причината е силното замърсяване на водата в Сена. И така, плуването сред мъжете първоначално трябваше да се проведе на 30 юли.

„Предвид последните метеорологични данни, беше решено триатлонът за мъже да бъде насрочен за 31 юли от 10:45 часа. Женският триатлон бе предвиден за същия ден от 08:00 часа“ .

Преди това беше отменено тренировъчното плуване на триатлонистите. То беше насрочено за неделя, 28 юли. Причината е и замърсяване на водата в река Сена заради проливния дъжд. По същата причина плуването на следващия ден беше отменено . След това организаторите изразиха увереност, че турнирът, планиран за 30 и 31 юли, ще се проведе по график.

Лидерът на партията „Патриоти“ Флориан Филипо, коментирайки отмяната на тренировките на триатлонистите, каза, че френското правителство е похарчило 1,4 милиарда евро за почистване на Сена. Според него действията на властите са чиста загуба на пари.

Плуването в Сена е забранено от 1923 г. Речната вода съдържа голям брой бактерии. Преподавател в медицинския факултет на Държавния образователен университет, хирург Александър Умнов, в разговор с NEWS.ru предположи, че реката може да бъде отровена от мъртви животни и канализация. Според него плуването в такава вода може да причини тежко отравяне с различни химични елементи.

„Не трябва да забравяме и мъртвите животни, при разлагането на чиито трупове или екскременти на живи същества човек може да зарази зоонозни инфекции. Също така е възможно в реките да попаднат изхвърляния от промишлени предприятия и просто боклук“, каза Умнов.