Спират процедури по химиотерапия

0
673

Болници спират процедури по химиотерапия заради лимити в здравеопазването.

Цялото отделение по онкология в болница “Сердика” от понеделник не извършва вливания, информираха Дарикблизки на онкоболните.

Не е ясно и кога процедурите по химиотерапия ще бъдат възобновени, тъй като на болницата били наложени лимити “от днес за утре”.

Съпругът на Даниела Арнаудова е на 40 години и е с рак на панкреаса. В началото на седмицата обаче се оказва, че поредният курс по химиотерапия не може да бъде извършен, тъй като на болницата са наложени лимити. Сега семейството не знае какво да прави, сподели Арнаудова пред Дарик.

“Всички пациенти, които попадат в отделението, просто са оставени без да знаем кога ще могат да си направят плануваните вливки хората. На всеки човек е планувано лечението. В нашия случай за 14 дни. Той вече пропуска една вливка. Кога ще му бъде отпусната, нямам никаква представа… Докторите не са виновни. Проблемът явно е в Здравната каса”, коментира тя.

Според Ани Бонева от Центъра за защита на правата в здравеопазването това се случва заради лимитите, наложени от здравните власти. Една забрана не може да генерира друго поведение, коментира Бонева:

“Когато има лимити, т.е. ограничения, няма как да се изпълняват регулярно дейности, които няма как един бизнесмен да си ги разсрочи във времето. Болните не могат да се разболяват по график, но по график са техните терапии. И когато даже графикът не може да бъде изпълнен, тогава за какво говорим.”

От ръководството на болницата не бяха открити за коментар,очаква се становище на Здравната каса. https://www.vesti.bg/