Смолян започва изпълнение на значими проекти, които ще превърнат града в трансграничен кръстопът, каза заместник-кметът Марин Захариев

0
8



През 2025 г. ще започне изпълнение по десетки значими проекти в община Смолян, заяви в интервю пред БТА заместник-кметът на Смолян Марин Захариев. Областният град днес отбелязва 112 г. от Освобождението на Родопите и Празник на Община Смолян. След трудните години 2021-23, през 2024 г. Общината подготви и кандидатства с много проекти, чието реализиране се предвижда през 2025-26 г., посочи заместник-кметът.   

Важни за облика на Смолян проекти приключват успешно през 2024 г. Утре предстои церемонията по официално откриване на 35 социални жилища в Смолян, изградени с европейско финансиране. Социалните жилища са напълно обзаведени, готови да посрещнат хора, които са в най-тежка ситуация, в социални затруднения, обясни Захариев. Според него Смолян има сериозни придобивки с множеството изпълнени проекти.

След проект за обновяване, Планетариумът в града е оборудван с най-съвременна техника и посреща увеличения поток от туристи и посетители. Туризмът остава сред приоритетите в развитието на региона, коментира Захариев. Показателно е, че приключилият летен туристически сезон е изключително успешен, със сериозен ръст на туристи както в курортни дестинации като Пампорово, така и в местата за селски туризъм. Интересът на летовниците бе привлечен от хотели, места за настаняване, забележителности в селата Момчиловци, Могилица, Смилян, Арда и др. Относно стимулиране на туризма, залагаме на природни атракции, панорамни площадки, въжени градини, пещери, уточни Захариев. Община Смолян е във фокуса и на наблюдаващата се през последните години тенденция към завръщане към уюта и сигурността на селата. Началото на вълната от завръщащи се родопчани, някои от чужбина, както и интерес за заселване на млади семейства от други райони на страната, се усеща и за Смолян, според наблюдения на заместник-кмета. С поредица от проекти и ремонти, Смолян и селата в общината предлагат все по-добри алтернативи и условия, така че планинският район да бъде предпочитано място за живот, включително и за бягащите от ритъма на големите градове.

Спортният комплекс на града, включващ басейн, спортна зала и стадион, е обновен и много добре развит. В Смолян пристигат отбори за провеждане на своята подготовка, използвайки спортната база. Планира се ремонт на стадиона и в кв. „Райково“, заедно с изграждане на покрито съоръжение за футбол. През следващата година започва работа и по оборудването на Младежки център. Предстои да започнат ремонти на сградите на читалището и детската градина в село Смилян. 

Перспективите за развитие на Смолян са свързани и с плановете за откриване на ГКПП „Рудозем – Ксанти“. Марин Захариев изрази надежда пунктът да се отвори възможно най-скоро – в края на тази или в началото на 2025 г., така че Смолян да не бъде крайна точка, а да стане „кръстопът между две летища, между две държави“. Според заместник-кмета отварянето на границата ще подобри транспортната свързаност на региона, имайки предвид близостта на летището в Пловдив и това на гръцка територия между Ксанти и Кавала. Прогнозите в това отношение са за значително увеличение на туристическия поток. С отварянето на границата се надяваме да стане това преливане на туризма от Беломорието към планината, допълни Марин Захариев.



Източник БТА