Приготвяне на сладко от зелени домати

Необходими продукти
  • зелени домати – 1½ кг
  • бяла захар – 1 кг
  • ванилия – 1-2 п
  • лимонена киселина – ½ ч.л.

Начин на приготвяне

  1. Избирате хубави здрави зелени домати. Измивате ги, след което правите по едно кръстче с ножа от долната страна на доматите. Заливате ги с вода и ги слагате на котлона да заврат. След като водата заври я изсипвате и ги заливате отново с вода и отново ги слагате на котлона да заври. Повтаряте процедурата още веднъж, като накрая изсипвате водата. Всичко това се прави с цел зелените домати да не останат горчиви.
  2. Доматите заливате със студена вода, в която може да добавите и няколко кубчета лед. След като домати изстинат ги почиствате, обелвате и нарязвате на кубчета.
  3. Нарязаните на кубчета зелени домати изсипвате в тенджера, като добавяте и захарта. Слагате тенджерата на котлона и варите, докато сиропът се сгъсти, тогава добавяте ванилията и варите още няколко минути, а 2-3 минути преди да свалите сладкото от зелени домати от котлона добавяте и лимонтозуто.
  4. Пълните горещото сладко в предварително измити бурканчета и затваряте на момента, след което обръщате бурканчетата с капачките надолу и ги оставяте така, докато изстинат.