Заради пандемията и ограничителните мерки, официално честване на Бабинден няма да има, съобщи началникът на родилното отделение в болницата в Добрич д-р Ивайло Петев. Празникът ще бъде отбелязан скромно в отделението, само с медицинския персонал, който е на работа. От началото на годината в отделението са проплакали 45 бебета, от тях има една двойка близнаци.

От 1951 година датата 21 януари е обявена за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на “бабите” – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са “бабували” на родилките.

В миналото бабите, като опитни жени, изпълнявали ролята на акушерки, помагайки на младите нераждали невести. Изпълнявали различни ритуали, а родилките, на които са помагали, им гостували, за да отдадат почит.Някога бабата акушерка ставала рано и посещавала къщите, където е изродила дете. Носела бяла и червена вълна, лепяла я с мед – като коса на момиченцата и като мустаци и брада на момченцата – благославяла ги да остареят и побелеят, хвърляла жито, давала им да близнат и медец. НДТ

loading...