Много ми е обидно, вместо да говорим за предстоящия летен сезон, за предизвикателствата пред сектора, за това, което сме приели като приоритети и изпълняваме в сектор “Туризъм”, да съм принудена да обяснявам неистини, внушения и непроверени факти от бивш вицепремиер.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в свое изявление в министерството.

Изказването й идва след думите на Валери Симеонов от днес /вчера/, който показа снимки на къща в Бистрица и заяви, че действащ министър има три апартамента, а живее във въпросния имот, без да го е декларирал.

“Ясно съм декларирала собствеността и имотите, които притежавам и какви са средствата за придобиването на тези имоти. Ясно съм заявила, че мога да докажа всеки един лев от всичко, което притежавам”, допълни още министър Ангелкова.

Тя призова съответните органи да си свършат работата по имотната проверка срещу нея, за да се борави с факти и документи, а не с внушения и твърдения.

Министърът посочи още, че няма къща никъде – нито в София, нито в България или извън страната.

Ангелкова заяви, че къщата от разпространените снимки е собственост на родителите на съпруга й от 2006 г. И обясни, че според нея не е нередно или престъпление да се ходи на гости на роднини.

“Това е последният път, в който обяснявам недоказани истини, твърдения или внушения”, завърши изявлението си Николина Ангелкова.

Какво каза Валери Симеонов

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви пред журналисти, че действащ министър живее в жилище, което не е декларирал. „Действащ министър живее в луксозно жилище в кв. „Бистрица”, което не е негова собственост и не го е декларирал”, заяви той.

„Мога да продължа започнатата от няколко дни тема.

Аз задочно се обърнах към министър-председателя да си прегледа министрите. По принцип е добре да се огледат всички, защото установяваме, че например действащ в момента министър с доста крупни имоти – три големи апартамента в София, се оказва, че не живее там. Оказва се, че живее някъде другаде, а по закон е длъжен да го декларира”, заяви Симеонов.

Той посочи, че по закон трябва да се декларира недвижимо имущество, което не е твое, но живееш в него. „Става въпрос за един доста луксозен имот, който с години се обитава и за който има публикации в медиите. Той не е собствен, намира се в един от изключително престижните квартали на София и не е деклариран.

Така че, доколкото познавам моите колеги, няма да се учудя, ако депутатите от НСФБ подадат сигнал до КПКОНПИ за проверка защо в декларацията няма този имот”, каза още той и показа снимки на имота, за който уточни, че се намира на ул. „Липа” в кв. „Бистрица”.

„Става дума за имот от 2,5 дка, луксозна къща на два етажа.

Имот, в който дълго време живее съответния министър със семейството си и не е деклариран. Нека Комисията да установи защо не е деклариран и чий е – това е най-интересното, в чий имот живее този министър. Редно е да бъде проверено”, подчерта Симеонов.

Относно разследването срещу самия него Валери Симеонов заяви, че сигналът срещу него е „разпространение на клеветнически твърдения и някой ще бъде съден за него”.

На въпрос дали е разбрал кой е подал сигнала в прокуратурата срещу него, Симеонов отговори, че не знае, но щом разбере, ще заведе дело срещу него.

Той посочи, че е лъжа информацията за закупуване на имот от 875 кв. метра за 850 хил. лв. „Там има жилищен блок. Това е собственост на фирма „Скат”, която има десетки имоти собственост. Това е доста голяма фирма с доста голям персонал и доста големи баланси, на която до скоро бях управител”, заяви Симеонов.

„Това са сделки, които са били извършени още преди аз да вляза в политиката. И когато Валери Симеонов е бил управител на тази фирма и е извършвал тези сделки, той го е правил, без да има възможност да повлиява на някого за тези сделки. Когато е бил купен единият имот, съм бил председател на Общинския съвет в Бургас”, обясни той и посочи, че не иска да се оправдава за нещо, което го знае цял Бургас.

„Настоял съм, когато съм купувал този имот през 2008 г., да бъде на цена три пъти по-висока от пазарната”, обясни бившият вицепремиер и подчерта, че съвестта му е чиста.

На въпрос дали, след като вчера е намекнал за оставка на премиера и два часа по-късно прокуратурата е започнала разследване срещу него, вижда връзка между двете неща, Симеонов отговори: „Не мога да коментирам, но това са факти. Може да има връзка, може да няма връзка. Ако питате дали Борисов ми е казал: „тъй като ти ми спомена името, аз ще те скъсам от проверки”, не ми го е казал. Аз съм човек инженер и не обичам да гадая, обичам да боравя с факти”, съобщава сайтът Вести.бг.