Мощно земетресение с магнитуд 4,9 е станало в Измир, район Буджа в 03:29 ч местно време (02:29 б.в), обяви дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (AFAD).  Установено е, че земетресението е било на дълбочина 4,5 километра. То е усетено и в съседните провинции.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлю съобщи, че 3-ма души са ранени в резултат на паническо скачане от балкони, един човек е в тежко състояние. Около 20 сгради са повредени.  Минаре на джамия в квартал Кубилай на район Конак, в Измир се е срутило. Кметът на община Измир Тунч Сойер също направи изявление: „Според нашите първоначални заключения нямаме големи щети. Всички пожарникари и спасители патрулират и претърсват района за пострадали и щети.“

След земетресението в Измир е имало частично прекъсване на тока.  Освен това на тел. 112 са постъпили сигнали, че има разрушени комини.

Губернаторът на Измир Явуз Селим Кьогер също направи изявление в профила си в социалните медии: „Нямаше сериозни проблеми при земетресението в Буджа”.

Кметът на Буджа Ерхан Къличи написа в Туитър: „Досега не сме констатирали загуба на живот или сериозни щети.“

След земетресението много граждани на Измир прекараха нощта на открито, в очакване на вторични трусове.  https://blitz.bg/

  1. Земетресение от 5,1 по Рихтер удари Турция
  2. Земетресение в Измир
  3. Силно земетресение в Турция