Сензация от Горна Оряховица! Местен фотограф взриви мрежата със СНИМКА на Суперлуната

0
780

Кадърът му бе високо оценен от десетки професионалисти и любители на снимачното изкуство Снимката „Суперлуна над Горна Оряховица” на Венелин Георгиев само за няколко часа завладя социалната мрежа и фотографските форуми у нас. Кадърът представя по особено красив начин очарованието на рядко срещаното явление над светлините на железничарския град, информира “Борба”.

Майсторското заснемане предизвика възхищението на хиляди и бе оценено дори от наши сънародници зад граница. Авторът на фотоса сподели, че не е очаквал подобна реакция, но се чувства поласкан от нея и по-мотивиран да създаде още оригинални снимки.

Венелин Георгиев се занимава професионално с фотография от 3 години, но увлечението му към нея е още от детството.

„Приех опита на своя дядо, който бе фотографът на русенското село Копривец. Той ме запали и ми подари първия снимачен апарат. Лятото, когато отивах при него, обикаляхме в околието и правехме снимки на пейзажи. Една от ваканциите пък родителите ми ме заведоха на море и направих кадър на кола „Мерцедес”. По онова време такива модерни автомобили не се срещаха, така че бях безкрайно горд със себе си”, спомня си с усмивка Венелин първите стъпки във фотографията.

През годините продължил да се занимава със своето хоби. След това отишъл да учи висше образование в Русенския университет и фотографията останала на заден план, тъй като нямал време да я практикува.
Едва през 2013 година отново решил да се отдаде на предаденото от дядо си занимание и си купил сегашния фотоапарат. Казва, че боравенето с него е много по-различно от това със старите лентови устройства и си е цяла наука усвояването на тънкостите в снимачната сфера.

40-годишният мъж разказа историята на уникалната снимка, която бързо се сдоби с огромна популярност. Той сподели, че е стопанин на две кученца, които не пропуска да разхожда всеки ден и така случайно попаднал на уникалната гледка. На следващата вечер вече се бил въоръжил със своя апарат, качил се на върха на местността Камъка в Горна Оряховица и изчакал луната да изгрее.

„Това е най-високото място в града и се надявах да обхване светлините на Горна Оряховица и няколко околни села. Така и стана. Самият обект Камъка се осветява много добре от прожекторите му и не съм използвал изкуствено осветление”, коментира той. Венелин подчерта, че такива кадри не се правят от една снимка. 40-годишният мъж обясни, че все още не е създаден такъв фотоапарат, който да улови едновременно детайлността на светлините на града и луната.

Снимката „Суперлуна над Горна Оряховица” лично той качва във Фейсбук групата на града и твърди, че я публикувал на шега. Отзивите обаче се моментални и дори колегите му от страницата „Фотосвят”, където членуват 50 000 души, остават впечатлени. Кадърът предизвиква интереса и на местни фирми, които желаят да я ползват с рекламна цел. http://www.blitz.bg/