ПРЕМИЕРЪТ В ОСТАВКА БОРИСОВ ОТКАЗА ДА СЪСТАВЯ НОВ КАБИНЕТ В РАМКИТЕ НА ТОВА НАРОДНО СЪБРАНИЕ

0
711

 

София. Много бързо забравяме това ме притеснява, максимум година и половина имаме памет и забравяме какво се е случило. Това каза лидерът на ПП ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов пред журналисти след края на консултациите с президента Росен Плевнелиев, предаде репортер на Агенция “Фокус”. На въпрос дали президентът е убедил Борисов да вземе проучвателен мандат за съставяне на ново правителството в рамките на това Народно събрание Борисов отговори:

“Така или иначе ни се полага по Конституция, но като слушах вчера тези, които се обявява публично, че уж ни подкрепят, не виждам никакъв шанс. Пък и вчера казах, че щеше да стане невъзможно приемането на бюджета и това щеше да се случи. Преди две години бяха в същата хипотеза на остро политическо противопоставяне, тогава знаех, че залагам партията, залагаме си авторитета и в един насипен парламент”, коментира той.
“Не мога да говоря от името на другите партии. Има мнозинство в парламента, ясно изразено при изборите от гласовете има. Ако искам могат да работят, ако не искат – виждате всички от ГЕРБ са там, за да приемем бюджета на държавата. Ако искат да го подкрепят – да го подкрепят. Максимален кворум търсим, за да можем да го приемем”, допълни Борисов.

София. Никога не съм казвал, че кметовете си дават оставки. Това каза пред журналисти след консултациите си с президента Росен Плевнелиев лидерът на ПП ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, че казах, че ще си поговоря с кметовете, защото от много места идват сигнали, че не навсякъде те работят така, както хората очакват, това не значи, ще им искаме оставката и те ще напуснат местната власт, за да създадат проблем там“, заяви Борисов. По думите му те трябва да изпълняват програмата на партията, на тези, които са ги избрали, на хората там и да си вършат работата добре. „На нашата поща идват хиляди сигнали – има дупка на улицата, друг плочка му се клати, на трети някой му паркира пред гаража. На всеки един трябва да му се отговори“, каза още Бойко Борисов.

София. Аз не искам да участваме, това заявих и на президента. Той има прекрасни взаимоотношения с новоизбрания президент – да седнат и да направят едно служебно правителство, защото чисто технологично, само ако си представите ново служебно правителство с един премиер, после с друг, самото НСО с двама президенти, с две дами, с двама вицепрезиденти, просто това са огромни пари. Това каза пред журналисти след консултациите си с президента Росен Плевнелиев лидерът на ПП ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Те ще изнемогнат, не могат да се справят с всичко това. Вчера чухме в парламента БСП – те са победители. Чувстват се такива. Честитихме им. Да си дадат кабинет и да караме до следващите избори, когато и да са те. Това е в правомощията на г-н Радев, ние нямаме никакви предложения“, заяви Борисов. Попитан дали има информация за провалено българско НАТО-вско учение през 2012 г. под ръководството на Румен Радев с изгорял МиГ-29, той отговори: „Мина кампанията и сега почнахте да питате. То не е някаква секретна информация. Как сега сте научили? 2012 г. си спомням, че даже бяхме на МС, когато дойде съобщението, че ни е паднал за 100 млн. лв. самолет МиГ-29“. В отговор на въпрос защо тогава е бил издигнат Радев, а не наказан, Борисов посочи, че и други самолети са падали. „Но вижте – народът си е дал гласа. Аз се съобразявам с гласа на народа. Сега дават само самолети, които излизат, ще дойде време да дават купчините желязо на падналите самолети“, каза още Бойко Борисов.

София. Двуличието на мен не ми е присъщо. Това каза пред журналисти след консултациите си с президента Росен Плевнелиев лидерът на ПП ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Правим всичко възможно и сме предложили бюджетът да се приеме. Ако другите партии не гласуват, въпросите ще са към тях, не към нас“, посочи Борисов. По думите му предсрочните парламентарни избори трябва да се проведат по нови правила, съобразени с резултатите от референдума. „Това, което ме притеснява от изказванията вчера, аз ги слушах внимателно, защото двуличието на мен не ми е присъщо. Просто как се променят хората за часове. То ще им се върне от Господа, не от мен. Спомням си как се возеха с мен напред-назад да отчитат свършената от нас за тяхна заслуга. Не само по границата, къде ли не“, коментира премиерът в оставка.
Попитан дали визира Валери Симеонов, той отговори: „Оставам на вашата публика да си направи изводи. Веднъж ме отписаха като главен секретар, после като кмет, като премиер. Това са безценни уроци, които ГЕРБ придобива. Приемам го много спокойно, защото максимумът на това правителство беше една година. Мислех, че това ще се случи още на местните избори, но там хората понеже гласуват за самите местни власти, съвети и кметове, ГЕРБ имаше категоричен успех и не се случи тогава. Сега малко беше съвсем друга модата“, каза още Бойко Борисов.

София. БСП дезертират – едно е да говориш, друго е да управляваш. Едно е да обещаваш, друго е да носиш отговорност. Има една хубава приказка – не си пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя. Г-н Радев си пожела цялата власт и Господ му я даде. Това каза пред журналисти след консултациите си с президента Росен Плевнелиев лидерът на ПП ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сега има възможност да пази граници, да вдига пенсии, да строи, да не строи, да прави АЕЦ „Белене“, да ходи в Крим – каквото иска може да прави без никаква опозиция и без никаква съпротива на това. Какво иска повече? Защо да не направят правителство? Защо да не носят цялата отговорност, която я искаха толкова много. Ако е искал да има партньорство, можеше да го има. Когато той си даде оставката, аз го поканих в МС и му казах: „Колега, три от нещата, които искаш, аз ще ги направя. Ще върна „Авионамс“, ще докараме руски двигатели, за да не се плашат момчетата, които летят, ще дадем повече пари и ще модернизираме авиацията“. И трите ги направих“, заяви Борисов. Според него няма никаква криза и нищо лошо няма да се случи, ако БСП си поемат управлението.
„Преди 2 години мислите ли, че ми се управляваше с Радан Кънев, Валери Симеонов, Георги Първанов? Не, тежко беше. Като ги събрах и им казах, че ще правим правителство, защото иначе нови избори. Пак идваше зима, помните ли? Резултатите щяха да са същите. Пак избори, пак избори, а на границата бежанска вълна, финансова икономическа криза. 2 години с такова мнозинство, какво страшно? Нищо страшно няма. ДСБ искаха да са опозиция, е, направиха така, че и ние да сме опозиция“, каза още Бойко Борисов.

София. Когато трябваше да се говори това, вие ходихте да снимате Стефан Данаилов как пие шампанско. Това каза пред журналисти след консултациите си с президента Росен Плевнелиев лидерът на ПП ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов в отговор на въпрос дали смята идеите от референдума на Слави Трифонов за опасни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не казвам, че вие сте пили, той пише шампанско и ви викаше „миличко“. Тогава трябваше да обясните какво значи референдум на хората. Но тогава целта беше ГЕРБ в парламента да остане единствената партия, която не подкрепя този референдум, за да може Слави Трифонов от сутрин до вечер да говори срещу ГЕРБ. Какво да кажа сега, че е опасно, след като 2,5 млн. (б. ред. близо 3,5 млн.) са го подкрепили. Моят глас ли е по-важен или на тези 2,5 млн. Това, което са надробили всички политически сили, трябва да си го изсърбат. Затова ние сме „за“, подчерта Борисов.
„Популизмът – да ни припишат, че ние спираме референдума, което е висша степен на демокрацията и е много опасно оръжие, ако не се използва в името на хората. Я си представете днес да си направим едно предаване в някоя телевизия и започнем да казваме, че искаме референдум за 1000 лв. пенсии и 1% данък. Ще мине ли този референдум? Ще мине. Демократичен ли е? Демократичен е. Ще съборим ли държавата с него? Ще я съборим. Затова са толкова опасни популистите, които си играят с хората с това, което харесват или искат да име се случи. Кой не иска да взима повече пари? Кой не иска да е по-богат? 60 млрд. лв. са кредитите на българите по банките. Само едно повдигане без съответната икономическа обосновка от къде ще идват парите на пенсиите, автоматически води до вдигане на лихвените проценти“, обясни той. Според него милиарди ще са загубите на тези хора, които са си изтеглили кредити да си купят апартамент, кола или във фирмата си да работят. „Ако тръгна сега да ви го обяснявам, прекрасно за предизборната кампания на БСП – „Борисов не иска да даде на пенсионерите пари“. Ама ние сме длъжни да мислим за всички и да си го говорим честно и почтено, пък каквото изберат избирателите“, каза премиерът в оставка и добави: „Сутринта слушах Петър Курумбашев, той сякаш забрави, когато си довеждаше децата да се снимат с мен и си държаха снимките“.
http://www.focus-news.net/