Владетелска шийна гривна на хан Омуртаг, украсена с 25 златни медальона, негови и на баща му хан Крум, разкри нумизматът и експерт по антики Митко Станков, който живее във Виена от десетилетия, пише сайтът e-vestnik.

Още преди близо 2 години Станков съобщи, че от частна колекция са излезли медальони (нагръдни монети) на хан Омуртаг и хан Крум. Първият медальон на Омуртаг, от който досега имаше само един известен екземпляр в Националния исторически музей, се продаде на търг в Ню Йорк. Тогава българските власти се опитаха да бъде спрян от търга, но той замина в частна колекция за цената от 47 500 долара. За втория нищо не се знаеше до днес, докато не даде подробности Митко Станков.

Рисунка на хан Омуртаг, управлявал България в периода 814-831 г.

Като сертифициран експерт към Търговския съд във Виена, Станков е бил повикан от нотариус, за да оцени наследство с частна колекция, в която е открил тези уникати за българската история. Наследниците вероятно ще ги продават на търг като първия златен медальон. Именно в тази колекция открива уникалната шийна гривна.

Митко Станков казва, че няма никакво съмнение, че златото е владетелска регалия на хан Омуртаг, защото в онова време такива владетелски гривни са носели царете. Гривната е украсена само с медальони на хан Омуртаг и хан Крум (негов баща). Такива владетелски шийни гривни са били нещо характерно за българските владетели в средновековието.

Гривната беше снимана за пръв път за сайта e-vestnik със съгласието на собствениците, които, след близо двегодишни колебания, бяха любезни да я извадят за фотографиране от сейф вероятно в Швейцария.

Митко Станков, по прякор Бузата, е и колекционер-нумизмат, който навремето е бил преследван от бившата Държавна сигурност, арестуван неколкократно и на два пъти му е прибирана колекцията, част от която е конфискувана и без нужния опис с протоколи. Години наред българските служби твърдяха, че той се крие и го издирва Интерпол, а той живее съвсем официално във Виена от 1991 г., и присъства в телефонния указател на града с адреса си.  https://lupa.bg