Сеизмолог обясни дали италианските трусове може да стигнат до нас

0
1025

Причината за трусовете в Италия са ротацията на Земята. Против съм теорията, че плочите се подпъхват една по друга, като основа за появата на земетресенията. При ротацията Земята се деформира въз основа на определени закони на механиката. Това каза професор Рангел Гюров в ефира на bTV, коментирайки причината за трусовете, опустошили Италия. „Има зони на натиск, а Италия попада в една от тях. Земята се деформира и прилича на круша. При тази деформация земята се напуква. С тази теория може да се определи и кога земетресенията може да станат”, каза още той.

20161102100652228_1

По думите му, Земята е най-активна около равноденствията – пролетно и есенното. „Не случайно, че труса във Вранча беше месец март, както и голямото земетресение в Япония. Тогава Луната е близо до екватора и въздейства на земната кора”, обясни професорът.

Гюров прогнозира, че вторичните трусове в Италия ще продължават, защото районът, в който се намира страната, е много напукана и когато Земята се деформира, това да се забелязва точно там.

Една от линиите, по които се пука Земята, минава покрай Сараево и Вранча. Тя минава и през Италия. Тя обаче не влияе върху земетресенията, а е следствие от тях. По думите на професора, една такава линия минава покрай Стара планина. България обаче остава между капките. Най-опасно е обаче по реките Места и Струма.

Професор Гюров е категоричен, че с отминаването на есенното равноденствие сеизмичната активност ще намалее и ще се засили към март.

По думите му земетресението може да се предвиди „доста приблизително” – в рамките на една седмица. Дори може да се разработи система, която да предвиди земетресението и да каже колко силно ще бъде то чрез специален софтуер. Проблемът е обаче, че БАН иска да я разработи сама, без да ползва помощ от университетите. http://www.blitz.bg