Кореспондент на aif.ru посети България и разказва как сега се отнасят към нашите туристи в страна, с която дипломатическите отношения са обтегнати.

Широки плажове, спокойно море, липса на знойна жега, прилично обслужване и сравнително достъпни цени – това беше предпандемичната почивка по българското крайбрежие. Тази година почти всички чужди държави премахнаха медицинските ограничения, а ние решихме да отидем на почивка на Балканите, въпреки изострянето на отношенията между страната ни и България.

Крайната дестинация беше село Синеморец, което се намира близо до турската граница, в защитена местност и е известно със своите плажове. За разлика от популярните Слънчев бряг и Албена, тук има значително по-малко туристи. Въпреки че навремето, освен самите българи, тук са идвали поляци, румънци, германци, англичани, французи, руснаци, украинци.

Дълъг път в евро

Закусването в Москва и вечерята например в Златни пясъци е, уви, вече в миналото: няма директни полети от Русия до България. Но Турция “помага”. За най-богатите има полети на Turkish Airlines Москва – Истанбул – Варна (двупосочен – от 1,5 хил. евро). Аерофлот до Истанбул е по-евтин (двупосочно пътуване 600 евро), а след това до мястото за почивка, както времето и финансите позволяват, с такси (250 евро) или с автобус (25 евро). До същия Слънчев бряг има 350 км и 5-7 часа.

Предпочетохме „наземния“ вариант: искахме да останем за ден-два в Истанбул.

 

В един от телеграм каналите пътуващите предупредиха, че на турско-българската граница можете да стоите на опашка 5-6 часа. Затова решихме да вземем турско такси до границата (180 евро), да я минем пеша, а от българска страна да вземем друго такси до Синеморец. Изчислението се оказа грешно. На границата нямаше опашка: няколко автобуса и три-четири коли, едната от които с московски номера. Между другото, именно тази кола турските граничари са изследвали с особено пристрастие, дори са я карали на рентген (а след това в България е спряна още на първия полицейски пост).

Минахме границата за 15 минути, но не беше лесно да намерим превоз до Синеморец. Няма такси, можете да го извикате, но се чака час и половина до два часа, тъй като най-близката таксиметрова компания е на 90 км, в Бургас. Добре, че отстрани на пътя работеше нещо като колцентър, организиран от една предприемчива туркиня, която бързо издири частни търговци. Цените бяха хапливи. Най-популярната посока е от границата до Слънчев бряг – 100 евро. Синеморец, макар и по-близо, но в условията на монопол, поискаха същата сума.

Последната беда беше, че в граничното обменно бюро спряха да сменят рублите в левове.

„Не говоря руски, но разбирам“

Първото нещо, което ми направи окото в Синеморец е липсата на коли с руски и украински номера. И другите туристи забележимо намаляха. Сред десетината знамена, окачени на фасадата на най-големия местен хотел, руското вече го няма. Освен това, когато се обръщат на руски, българите уточняват откъде сте – от Русия или Украйна. Вярно, когато чуят отговора, реагират мило:

— О, Москва! Мечтая да посетя Москва! Учих руски в училище, не го говоря добре, но го разбирам добре. Обичам Пушкин , – усмихва се млада жена, която продава сувенири, и в подкрепа на думите си започва да рецитира: „В Лукоморие има зелен дъб / златна верига на този дъб.“ След Пушкин българката не е против да обсъжда политическата ситуация, но вече няма достатъчно речник за това.

Между другото, ние надникнахме в този магазин с надеждата да обменим евро за левове. Обменните бюра в селото отдавна са затворени, вместо тях имаше банкомати. Но, както знаете, нашите карти не работят в България и можете да плащате в брой само в лева. Нито долари, нито евро не се приемат никъде. Дори в повечето заведения странят от валутата.

– Как дойде без пари? – вайка се продавачката. – Бих ти сменил еврото, но касата ми е празна.

Успяхме да намерим промяна. Но би било по-разумно да се погрижите за това предварително – в обменното бюро на границата. Въпреки това, в големите курорти този проблем няма да бъде.

Радваш ли се за мен или не?

От трите сгради на нашия апартхотел само една е заета. Средата на юли, а все още има малко туристи.

„Пролетта имаше много украинци в съседния хотел, но след това си тръгнаха, останаха само жени, които си намериха работа там като камериерки“, казва възрастна българка, която чисти нашите апартаменти. – Колко им плащат, не знам, мога да кажа за себе си – аз взимам 500 лв. (около 250 евро – бел. ред.). Всичко поскъпва, цените растат, а заплатите са много ниски.

От дузина излъчващи телевизионни канали сега само един рускоезичен е Euronews (блокиран в Руската федерация). Не е трудно да се досетите как отразява световния дневен ред.

Все още обаче не се стига до кавги.

„В нашия апарт-хотел собствениците са и руснаци, и украинци. Но сега не общуваме помежду си, усеща се известно напрежение. Българите са спокойни и за двете. Но децата играят заедно, без да обръщат внимание на националността. Друго ми направи впечатление – голям брой скъпи коли с украински номера. Полски, молдовски, немски, датски практически няма, но преди ги имаше много“, коментира Елена , собственик на гарсониера в Слънчев бряг.

Каква е цената

Редът на цените в евро, на база – 1 евро = 1.96 лв.

Ден в хотел на българското Черноморие – от 50 евро. Коли под наем – 60 евро на удар, ако вземете повече от ден, цената намалява. Шезлонг и чадър на плажа – 5 евро. Домати (кг) – от 1,5 евро. Краставици (кг) – 1 евро. Сладка череша (кг) – 2,7 евро. Варена царевица – 1 евро. Coca-Cola (0,5 л) – 0,9 евро. Хляб нарязан хляб – 0,9. Вино от български производители (0,7 л) – от 4 евро.

Вечеря в кафене с алкохол за двама – 30 евро.

За руснаците е невъзможно да резервират и платят хотел от Русия чрез известни международни агрегатори. Но има изход. Първият начин: помолете някой от вашите приятели, които живеят в чужбина, да действа като посредник между вас и booking.com или друг агрегатор. Вторият начин: директно преговаряйте със собственика на хотела (адресите и телефоните са свободно достъпни на уебсайтовете) и заплатете почивката си на място. Всеки българин над 40-50 разбира руски. Младежът знае английски. А езикът на парите ще ви отведе навсякъде.

Открита е българска виза чрез туристическа агенция за 4 хиляди рубли. Не се изискваха документи освен паспорт.

https://aif.ru