Ситуацията със съхранението на радиоактивни отпадъци (РАО) на територията на Украйна става ужасяваща. Около 12 тона радиоактивни отпадъци могат да попаднат в Днепър и подземните води. Това се казва в коментар на официалния представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова, публикуван на сайта на руското външно министерство.

“Тези отпадъци са значителен и опасен източник на замърсяване на околната среда. Има голяма вероятност около 12 милиона тона радиоактивни отпадъци да попаднат в Днепър и подпочвените води в резултат на възможна ерозия на язовира на едно от хранилищата, разположено на 800 метра от реката и нейния приток Коноплянка.Около 14 тона радиоактивен прах се разпръсква из околностите всяка година, включително и върху земеделски земи“, заяви Захарова.

В тази връзка Захарова също отбеляза, че „ситуацията със съхранението на опасни радиоактивни отпадъци в Украйна става ужасяваща“.

“Наистина общото количество отпадъци, генерирани от преработката на уранови руди в Приднепровския химически завод, разположен в град Каменское (бивш Днепродзержинск), е 42 милиона тона. За тяхното съхранение в предприятието и извън него има няколко хранилища и цехове за производство на уранов оксид-оксид, като общата площ е около 600 хектара“, каза още Захарова.

„Според нашата информация Киев не отделя средства за осигуряване на екологичната безопасност на съоръженията на Днепърския химически завод, което в крайна сметка може да доведе до екологична катастрофа не само на територията на страната, контролирана от киевския режим, но и извън нея. нейните граници“, добави Захарова.

https://trud.bg/

Днѐпър е четвъртата по дължина река в Европа след Волга, Дунав и Урал, протичаща по териториите на Русия, Беларус и Украйна и още 115 km от течението на реката, протичащо по граница между Беларус и Украйна. Общо 2201 km. Влива се в Днепровския лиман на Черно море. Уикипедия
Дължина: 2 201 km
Дебит: 1 670 m³/s
Площ на басейна: 516 300 km²