Москва, 8 декември – AiF-Москва.

В Абу Даби приключи процесът по размяната на осъдения в САЩ руснак Виктор Бут за американската баскетболистка Бритни Гринър. Това се съобщава в канала Telegram на руското външно министерство.

От ведомството отбелязват, че Москва отдавна е преговаряла с Вашингтон за размяна на затворници, но Белият дом категорично е отказал да включи Бут в схемата за размяна.

„В резултат на положените усилия беше възможно да се договорим с американската страна за организиране на размяната на В. А. Бут за Б. Грайнер“, се казва в съобщението.

В момента Бут е върнат в родината си и вече се прибира.

Стана известно също, че президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да отправи спешен призив на фона на съобщенията за успешна размяна на затворници. Представлението е насрочено за 8:30 сутринта (16:30 ч. московско време), но дневният му ред не е уточнен.

По-рано съпругата на Виктор Бут, Алла Бут , обвини правителството на САЩ, че отказва да окаже помощ на затворниците. Според нея американските власти не оказват помощ на затворниците, докато състоянието на човека не достигне критичен етап.

Припомняме, че през юли САЩ предложиха на Русия да проведе размяна на пленници. Тогава от Белия дом обявиха, че са получили отговор от Москва, който Вашингтон смята за несериозен.