• Като организатор на експлозията е посочен ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов

“Федералната служба за сигурност съвместно със Следствения комитет на Русия установи, че организатор на терористичния акт на Кримския мост е Главното разузнавателно управление на министерството на отбраната на Украйна, неговият ръководител Кирил Буданов, сътрудници и агентура”, съобщиха от пресцентъра.

Във връзка с експлозията са задържани петима граждани на Русия, трима граждани на Украйна и Армения.

В съобщението на ТАСС се казва, че взривното устройство е било скрито в рула със строително полиетиленово фолио, натоварени на 22 палета с общо тегло 22 770 килограма, и в началото на август е било изпратено от морското пристанище на Одеса в Русе по договор между “Транслогистик УА” ООД (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе).

Товарът е бил транспортиран от България до грузинското пристанище Поти, а след това до Армения.

В организацията на прехвърлянето на товара от България в Грузия, а след това в Армения са участвали украинските граждани Михаил Цюркало, Денис Ковач и Роман Соломко, грузинските граждани Сандро Иносаридзе и брокер на име Леван, както и арменският гражданин Артур Терчанян, се казва в съобщението на ФСС.

Товарът е бил прехвърлен от България в пристанище Поти (Грузия), а след това в Армения.

При по-нататъшното транспортиране на товара е била извършена подмяна на документи със смяна на данните за компаниите, посочени като изпращач и получател.

Вчера по нареждане на министър-председателя на България беше извършена проверка от службите за сигурност. Тя се е наложила във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде замесено с взрива, посочиха от пресцентъра на правителството ни.

Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут.

Според твърденията на руски медии взривеният на 8 октомври 2022 г. камион е превозвал полиетиленово фолио. Проверката на българските служби установи също, че стока със сходни характеристики е въведена на територията на България от друга страна членка на ЕС в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит. 

По време на престоя на въпросната стока в България, тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г. в посока към държава, различна от Русия.

От проверката става категорично ясно, че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион.

Цялата информация по случая е предоставена на прокуратурата.

Правителството на Република България няма да позволи по никакъв начин името на страната ни да бъде свързвано с каквато и да е съпричастност към терористична дейност, категорични бяха още от МС.